Plenkovićev odgovor Vučiću. I Hrvatska ima "konja za utrku", proizvodit će sastojke za Pfizerovo cjepivo, a Srbija proizvodi ruski Sputnik V

Zdravstvena geostrategija u zamahu! Hrvatska će dobiti američku "tvornicu" cjepiva, a Srbi rusku, vjerojatno i kinesku! Plenković je najavio proizvodnju sastojaka za Pfizerovo cjepivo u Hrvatskoj.
Vrijednost investicije procjenjuje se na deset milijuna dolara. Vučić u Srbiji pompozno najavio otvaranje tvornice koja će proizvoditi rusko cjepivo Sputnik V, a vrijednost tamošnje investicije višestruko je veća od hrvatske. Rusko cjepivo protiv covida počet će se proizvoditi u "Torlaku". Srbija će do kraja godine proizvoditi i rusko i kinesko cjepivo, a Vučića je kazao: ‘Imat ćemo velike količine cjepiva, za nas i za cijelu regiju’.

Plenkovićev odgovor Vučiću. I Hrvatska ima "konja za utrku", proizvodit će sastojke za Pfizerovo cjepivo, a Srbija proizvodi ruski Sputnik V DAINA LE LARDIC Copyright © European Union 2021 - Source : EP
21. 5. 2021

Foto: DAINA LE LARDIC, Copyright © European Union 2021

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će američka farmaceutska tvrtka Pfizer započeti proizvodnju sastojaka za cjepivo covid-19 u pogonu u Savskom Marofu. Plenković je rekao da je vrijednost Pfizerove investicije u Hrvatsku procijenjena na deset milijuna dolara. Zaposlit će još najmanje 30 radnika. Plenković je rekao da je razgovarao s čelnikom Pfizera Albertom Bourlom, koji je potvrdio da će svoju hrvatsku tvornicu uključiti u proizvodnju sastojaka cjepiva.

Premijer Hrvatske objasnio je da će se u Savskom Marofu pripremati DNK prijedlozi za cjepivo. Prema njegovu mišljenju, vrlo je važno da se Hrvatska svrsta među zemlje u kojima proizvode sastojke za pojedinačna cjepiva protiv covid-19.

Plenković je rekao i da je do sada približno 1,45 milijuna građana u zemlji cijepljeno jednom dozom cjepiva covid-19, što predstavlja trećinu odrasle populacije. Ponovno je pozvao građane da se cijepe. Očekuje da će do kraja lipnja cijepiti između 50 i 55 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Srbija će do kraja ove godine početi proizvodnju kineskog cjepiva Sinopharm i ruskog Sputnjika V, objavili su danas predsjednik Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja Nenad Popović.

Vučić je proizvodnju kineskih cjepiva objavio iz Abu Dhabija, gdje je s čelnicima Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) dogovorio gradnju zajedničke tvornice s Emiratima i Kinom, a početak proizvodnje očekuje se 15. listopada.

Ranije danas početak proizvodnje cjepiva Sputnjik V najavio je srbijanski ministar bez portfelja Nenad Popović, poslije razgovora s ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturova, a prva faza proizvodnje odnosno pakiranja Sputnjika V trebala bi početi do 20. svibnja.


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.