Pfizer se hvalio 90 % učinkovitošću protiv Covid-19, a upravo stiglo cjepivo Moderne, koja se kune u 94,5 %, ruska i kineska cjepiva malo tko na Zapadu spominje

"Smaknut" Donald Trump, stižu cjepiva k'o na tekućoj vrpci! Stiže nam još jedno, navodno superefikasno cjepivo protiv SARS-CoV-2. Nakon Pfizer/BioNTech senzacionalnu vijest objavio još jedan veliki svjetski farmaceutski div. Američka biotehnološka kompanija Moderna je upravo objavila da njihovo cjepivo protiv COVID-19 koje se, kao i Pfizer/BioNTech cjepivo bazira na mRNA tehnologiji, pokazuje skoro 95% (!!!) efikasnost.

Pfizer se hvalio 90 % učinkovitošću protiv Covid-19, a upravo stiglo cjepivo Moderne, koja se kune u 94,5 %, ruska i kineska cjepiva malo tko na Zapadu spominje Moderna press
16. 11. 2020

Igor Štagljar, hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Toronto komentirao je novu senzacionalnu vijet te kazao kako je "cjepivo bilo testirano u fazi III kliničkih istraživanja koja je obuhvaćala 30,000 dobrovoljaca u SAD-u, od kojih je polovica dobila njihovo mRNA cjepivo, a polovica placebo. Samo 5 od 15,000 dobrovoljaca koji su dobili mRNA cjepivo je oboljelo od COVID-19 nakon sto su bili zaraženi sa SARS-CoV-2 virusom - odatle i efikasnost of 94.5%."

Štagljar je na svom FB profilu napisao:
- Moderna navodi da je njihovo cjepivo vrlo sigurno jer nije dovelo do pojave nikakvih neuobičajenih simptoma - neki od dobrovoljaca su osjećali umor, glavobolju i bol na mjestu uboda iglom, a svi ti simptomi su nestali kada su uzeli paracetamol.
Kao i u slučaju Pfizer/BioNTech cjepiva, treba naravno pričekati da Modernini rezultati prođu tzv "peer review" te da onda budu publicirani, no vijesti koje nam stižu u proteklih 7 dana od Pfizer/BioNTech, Rusije i sada Moderne izgledaju bas jako obećavajuće.
Sto se tiče skladištenja ove Modernine mRNA vakcine, ono će biti puno jednostavnije od Pfizer/BioNTech-ovog jer će se Modernina vakcina čuvati na -20 C, a Pfizerova na -70 C. Nadalje, Modernino cjepivo se može pohranjivati u hladnjaku na 4 C u vremenskom periodu od mjesec dana bez da izgubi na aktivnosti. Dakle, biti ce puno lakše transportirati ga diljem svijeta nego sto je to slučaj sa Pfizer/BioNTech-ovim mRNA cjepivom.
Moderna kaže da će imati spremno već 20 milijuna doza ovog cjepiva do kraja ove godine te ce tada početi i cijepljenje u SAD-u, naravno, samo za one koji to budu htjeli.
Dakle, u ovom trenutku, 11 mjeseci nakon početka ove pandemije, imamo već 3 vrlo efikasna cjepiva: Pfizer/BioNTech (efikasnost od 90%), rusko Sputnik V cjepivo (efikasnost od 92%) te ovo najnovije Modernino koje pokazuje skoro 95% efikasnost.
Mislim da se približavamo trenutku kada smo COVID-19 stisnuli u zid i sada čekamo da mu zadamo odlučujući udarac. Drugim riječima, nazire se kraj ove pandemije!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.