Izraelci postaju nakon Austrijanaca i Švicaraca najveći "dileri" novih automobila u Hrvatskoj, a i cijeloj bivšoj Jugoslaviji + Albaniji

 „Šuškalo“ se dugo o francuskoj "predaji" hrvatske prodaje Renaulta, Nissana i Dacije, sad se to napokon i dogodilo. Umjesto "Renault Nissan Hrvatske" brigu o francuskim, rumunjskim i japanski automobilima preuzima izraelska Taavura Grupa. Novi "vlasnici" znani su u Hrvatskoj već duže vrijeme i kao generalni distributeri Forda, Hyundaija, prije i Infinitija... S novim brendovima borit će se za primat na hrvatskom tržištu s Porsche Austrijom te Emil Frey Grupom.

„Taavura Grupa preuzima Renault i Daciju u Hrvatskoj, a uz francuski i rumunjski brend, Izraelci će zastupati i Nissan u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, plus Albaniji".

U posjetu Hrvatskoj predstavnici Taavura Holdings bili su još 2019., a primio ih je i Andrej Plenković. Već tada su Izraelci istaknuli da nemaju namjeru stati samo na "zastupanju" Forda i Hyundaija u Hrvatskoj. Taavura Grupa jedna je od najvećih transportnih i logističkih tvrtki u Izraelu. Za pretpostaviti je kako ovo nije kraj njihovih akvizicija i ulaganja u Hrvatsku.

U posjetu Hrvatskoj boravili su predstavnici tvrtke Taavura Holdings još 2019., jedne od najvećih transportnih i logističkih tvrtki u Izraelu, kao i predstavnici Hyundai Motor Europe.
Nakon sastanka s hrvatskim političarima, predstavnike tvrtke Taavura Holdings te predsjednika Hyundai Motor Europe Dong Woo Choija i direktora proizvodnje Hyundai Motor Europe Thomasa A. Schmida, primio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Jedan od povoda ovog susreta bilo je i otvaranje novog prodajno-servisnog centra i budućeg sjedišta Hyundai Hrvatska na zagrebačkom Jankomiru. Hrvatska vlada
6. 4. 2022

Renault Grupa, baš kao i Nissan sklopili su ugovor o prodaji podružnica u Hrvatskoj za uvoz i distribuciju vozila marki Renault, Dacia i Nissan. Distribucijske aktivnosti u Hrvatskoj Taavura preuzima u ljeto 2022. Taavura Grupa će također preuzeti  Renault/Nissan/Dacia prodajne i post-prodajne aktivnosti u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. 

Renault Grupa sklopila je ugovor o prodaji podružnice u Hrvatskoj, čiji je 100 postotni vlasnik, za uvoz i distribuciju vozila marki Renault i Dacia. Taavura Grupa preuzet će i poslove distribucije marki Renault Grupe, baš kao i Nissana u Hrvatskoj.

Transakcija je predana je na provjeru i odobrenje relevantnim hrvatskim tijelima za zaštitu tržišnog natjecanja. Početak rada nove organizacije predviđen je za početak ljeta 2022. Prema dostupnim informacijama Hrvatska regulativna komisija neće imati ništa protiv da ubuduće Taavura Grupa u Hrvatskoj, osim Forda i Hyundaija prodaje i Nissane, Dacije i Renaulte.

 Renaulution plan za cijeli svije, a i Hrvatsku

U okviru plana Renaulution, Renault Grupa provodi reviziju svoje distribucijske mreže. Slično čini i Nissan koji je i do sada bio "u paketu" s Renaultom. U tom pogledu, Renault Grupa, Nissan i Taavura Grupa sklopili su ugovor o preuzimanju poslova distribucije Renault Grupe te Nissana u Hrvatskoj i Sloveniji. Ovom transakcijom Renault Grupa želi dodatno ojačati svoju snažnu poziciju na lokalnim tržištima učinkovitim poslovnim modelom koji odražava komercijalne ambicije marke i zahtjeve kupaca.

Renault Grupa odabrala je Taavura Grupu zbog njezina bogatog iskustva u distribuciji automobila. Grupa će imati velike koristi od iskustva lokalnih timova i bliske suradnje s mrežom koncesionara.

 

Prodaja će se provesti u obliku kupnje poslovnih udjela (en. share deal)1, što uključuje prelazak svih trenutačno zaposlenih djelatnika podružnica za uvoz i distribuciju te preuzimanje svih aktivnosti mreže koncesionara u Hrvatskoj i Sloveniji.

I hrvatska operacija Nissana u rukama Izraelaca

Nakon što je postignut dogovor između Alijanse, društva Renault, i Taavura Grupe o preuzimanju distribucijskih aktivnosti Renault Grupe u Hrvatskoj, i Nissan je sa zadovoljstvom objavio da će Taavura Grupa biti novi distributer Nissanovih vozila, rezervnih dijelova i usluga na području Republike Hrvatske.

 Taavura Grupa će također preuzeti  Nissanove prodajne i post-prodajne aktivnosti u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. 

Ken Lalo, glavni direktor automobilske divizije Taavura Grupe, i ovom je prigodom kazao: -  "Čast nam je što možemo  proširiti naše partnerstvo s uglednom markom Nissan i na druga tržišta. Suradnja s Nissanom, koncesionarima u Sloveniji i Hrvatskoj te distributerima u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu.

„Taavura Grupa preuzima Renault i Daciju u Hrvatskoj, a uz njih i Nissan u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, plus Albanija" 
 

„Taavura Grupa" poznati je distributer u regiji Srednje i Istočne Europe. Za Alijansu već radi preko Nissana, što je, uz njihovo bogato iskustvo, olakšalo odluku o odabiru Taavura Grupe kao uvoznika. Siguran sam da će zahvaljujući ovom ugovoru Renault Grupa ostvariti ciljeve plana Renaulution u Hrvatskoj i Sloveniji.”, izjavio je Philippe Buros, viši potpredsjednik, odjel prodaje i marketinga i usluga Renault Grupe.

„Taavura Grupa ponosna je što je postala članicom obitelji Renault Grupe u Europi. Suradnja s Renault Grupom, koncesionarima u Hrvatskoj i Sloveniji te distributerima u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu, omogućit će nam da se usredotočimo na zadovoljstvo kupaca i ostvarenje prioritetnih ciljeva plana Renaulution na tim tržištima”, izjavio je Ken Lalo, glavni direktor automobilske divizije Taavura Grupe.

O Renault Grupi

Renault Grupa predvodnik je procesa restrukturiranja industrije mobilnosti. Osnažena savezom s Nissanom i Mitsubishi Motorsom i jedinstvenom stručnošću u području elektrifikacije, Renault Grupa sastoji se od pet marki koje se međusobno nadopunjuju, Renault, Dacia, LADA, Alpine i Mobilize, a svojim kupcima pruža održiva i inovativna rješenja mobilnosti. Prisutna je u više od 130 zemalja, a 2021. godine prodala je 2,7 milijuna vozila. Zapošljava gotovo 160.000 radnika koji svakog dana pomažu ispuniti njezinu svrhu i približiti kupce kroz mobilnost. Spremna je suočiti se s izazovima koje predstavljaju vožnja i rast konkurencije te je predana ambicioznoj transformaciji koja će generirati veću vrijednost. Temelj su toga razvoj novih tehnologija i usluga te nova ponuda još konkurentnijih, uravnoteženih i elektrificiranih vozila. U skladu s ekološkim izazovima, Grupa namjerava postići ugljičnu neutralnost u Europi do 2040. https://www.renaultgroup.com/en/

 

O Taavura Grupi

Društvo Taavura Holdings osnovano je 1948. i najveće je izraelsko društvo za cestovni prijevoz i logistiku. Toj multimilijaderskoj grupaciji S&P je dodijelio ocjenu A+ (stabilan). Automobilska divizija grupacije u regiji Srednje i Istočne Europe te regiji Adriatic djeluje više od 20 godina. Grupa upravlja inovacijskim centrom za automobile, mobilnost i logistiku. Taavura zapošljava više od 6.500 vjernih radnika, a cijela grupacija broji oko 15.000 zaposlenika. https://taavura.com

O Nissanu u Europi


Za više informacija o Nissanovim proizvodima, uslugama te strategiji održive mobilnosti, posjetite nissan-global.com. Također nas možete pratiti na Facebooku, Instagramu, Twitteru i LinkedInu te pogledati naše najnovije video materijale na YouTubeu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.