Velike ribe jedu male i nije više tako daleko dan kad će postojati samo 5 proizvođača auta! Udružiti se ili propasti, pitanje je sad

Spajanja, partnerstva i bankroti su na redu. Još 2003. Ferdinad Piech, tadašnji čelnik VW Grupe vidovito je prognozirao kako neće proći dugo a da se ne dogodi neminovo. Veliki proizvođači "pojesti" će male i bit će na globalnom tržištu svega pet značajnih proizvođača, a VW je biti No.1! Piech je do svoje smrti što integrirao što preuzeo Škodu, Seat, Porsche 2012. godine.... Zatim je Grupa posegnula za prestižnim markama Bentley i Bugatti. Krajem 2012. Volkswagen je posjedovao čak 12 marki izravno ili kontrolirano, uključujući Lamborghini, MAN i Scania proizvođače kamiona i bivši talijanski ponos motocikla Ducati. U globalnoj autoindustriji, koja se smanjuje već nekoliko godina i koja je teško pogođena epidemijom koronavirusa, nastavljaju se spajanja i preuzimanja, a neki se proizvođači također povlače s pojedinih tržišta. Promjene se događaju i na hrvatskom tržištu, gdje se sve više uvoznika automobila, koji su gotovo bez iznimke u stranom vlasništvu, udružuje pod zajedničkim krovom

Svetovna avtomobilska industrija se že pet let krči, novo negotovost predstavlja zlovešči koronavirus. Vw
29. 9. 2020

Udruživanje i integracije proizvođača automobila započele su puno prije globalizacije. Nova partnerstva obećavaju kroz suradnju u tehnologiji, električnoj mobilnosti i autonomnoj vožnji. Prošla je godina od smrti Ferdinanda Piecha, bivšeg čelnika Volkswagen koncerna, koji se smatrao jednim od najsposobnijih, najodlučnijih i neusmjernijih ljudi u svjetskoj automobilskoj industriji. On je često djelovao protiv svojih principa, samo da bi zadržao utjecaj.

Unuk slavnog Ferdinanda Porschea došao je na čelo najuspješnije europske automobilske grupe 2003. godine. Uspješnom integracijom marki Seat i Škoda, samouvjereno je izjavio da će za nekoliko godina na svijetu postojati samo pet, sedam proizvođača automobila, s time da će Volkswagen biti neprikosnoveno na vrhu.

Istodobno, Piëchovo krunsko postignuće u Volkswagenu zasigurno je spajanje marke Porsche 2012. godine. Zatim je Grupa posegnula za prestižnim markama Bentley i Bugatti. Krajem 2012. Volkswagen je posjedovao čak 12 marki izravno ili kontrolirano, uključujući Lamborghini, MAN i Scania proizvođače kamiona i bivši talijanski ponos motocikla Ducati.

Piecha spominjemo u svezi s najnovijim promjenama na svjetskoj karti automobila, jer bio je vizionar s učinkovitom strategijom smanjenja troškova, pažljivim planiranjem razvoja (usprkos nekim propuštenim modelima poput Audija A2, Bugattija Veyrona i Volkswagen Phaetona) i željom da Grupa Volkswagen je postao najveći automobilski mogul na svijetu.

Ali znao je i reći ne, pa je tako 2014. zalupio vrata talijanskom Fiatu, nakon što su se njegovi vlasnici previše ustručavali oko prodaje većinskog udjela, ili pojedinih marki automobila, među kojima je Volkswagen najviše mirisao na Alfu Romeo.

Tada je Fiat vodio Sergio Marchionne, koji je preminuo prije dvije godine, još jedno od karizmatičnijih lica nedavne ere globalne automobilske industrije. Nakon neuspjeha američkog General Motorsa, koji je 2000. godine odlučio prodati 20 posto udjela u Fiat Auto, i naknadne sudske nagodbe kojom su Amerikanci vratili Talijanima svoj udio od 10 %, uz plaćanje 1,55 milijardi eura, bio nekadašnji ponos talijanske industrije bez jasnog smjera za daljnji razvoj.

Marchione je bila ključna figura u još jednom Fiatovom vjenčanju s Amerikancima. Spojio se s Chryslerom 2014. godine, no čini se da su imali više od veze na američkoj strani Atlantika. Postupnim oživljavanjem marke Jeep, Marchionne je napravio križ preko marke Lancia, ali također očito nije pronašao pravo rješenje za Fiat i Alfu Romeo.

Ni prošle godine planirani pokušaj spajanja Fiata s Renaultom nije bio uspješan. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) povukao je ponudu, jer je Renaultov partner Nissan, koji zajedno s Mitsubishijem čini trostruki savez, a francuska država, kao djelomični vlasnik Renaulta, nije odlučila za talijansku ponudu, koja je uključivala ponudu za pola vlasničkog udjela. I na kraju, ali ne manje važno, Renault, koji se suočava sa značajnim padom prodaje automobila i smanjenjem prihoda, ima dovoljno vlastitih problema, barem će u iduće tri godine ukinuti gotovo 15.000 radnih mjesta širom svijeta, uključujući 4600 u Francuskoj. Plan također predviđa smanjenje petine proizvodnje i zatvaranje nekih proizvodnih pogona.

Na kraju je FCA (s gubitkom od milijardu eura zbog lošeg poslovanja i epidemije koronavirusa) sletio u zagrljaj francuske grupe PSA, gdje su njemački Opel smjestili uz bok Peugeotu, Citroenu i DS Automobilesu u jesen 2017. godine. Kombinirana tvrtka zove se Stellantis, a FCA i PSA dovršit će cijeli postupak u prvom tromjesečju iduće godine. Spajanjem će se stvoriti četvrti najveći automobilski koncern s proizvodnjom od 8,7 milijuna vozila i 17 marki koje će dijeliti tehnologije, motore i osnove pojedinih modela.

Pogrešna spajanja i udruživanja

U ne tako davnoj prošlosti u automobilskom su svijetu još uvijek postojale neke veze i akvizicije visokog profila, ali i propali proizvođači i nespretni krajevi marki automobila. Bavarski BMW kupio je britansku tvrtku MG Rover 1994. godine, a time i marku Mini, koja je postigla uspjeh nadogradnjom legendarnih modela i svježim pristupom. Nijemci nisu imali takve sreće s markom Rover (vjerojatno nisu razumjeli britanski ponos automobilske industrije) pa su je 2006. zajedno s pravima na upotrebu marke prodali kineskoj tvrtki SAIC.

'Vjenčanje' je 1998. godine spalila i Daimler Group koja je u savezu s Chryslerom (promijenili su ime u DaimlerChrysler) prije svega vidjela priliku da Mercedes-Benzova trokraka zvijezda prodre na američko tržište. Ali američki dio tvrtke bio je financijski težak i nakon nepunih deset godina prodan je investicijskom fondu CCM (Cerberus Capital Management). Daimler je svoj udio prodao za 5,5 milijardi eura

Automobilski koncerni i njihovi brendovi

Koncern Automobilski brendovi
BMW       BMW, Mini, Rolls-Royce
Daimler       Mercedes-Benz, Smart
Renault-Nissan-Mitsubishi  Renault, Dacia, Samsung, Infiniti, Mitsubishi, Nissan
Hyundai-Kia Hyundai, Kia, Genesis
Ford       Ford, Lincoln
Volkswagen       Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini
Stellantis       Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati, Ram, Citroen, DS Automobiles, Peugeot, Opel/Vauxhall
Toyota       Daihatsu, Lexus, Scion, Toyota
General Motors Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC
Tata Motors Jaguar, Land Rover
Zhejiang Geely Lotus, Polestar, Volvo

Među brendovima koji se gase, restrukturiraju ili čak povlače (nedavno), najzvučnija je najava japanskog Mitsubishija, gdje su potvrdili da kupcima sa starog kontinenta neće predstavljati nikakve modele nove generacije (što vjerojatno dugoročno znači povlačenje). Trenutni modeli i dalje će biti dostupni u Europi sve dok to dopuštaju propisi o emisijama i ovisno o zalihama.

Prognoza je uslijedila nakon mračnog prvog kvartala poslovne godine, kada je japanski proizvođač, inače član saveza Renault-Nissan-Mitsubishi, generirao gubitak od 1,41 milijarde eura. Uz postupno ukidanje europskog tržišta, Mitsubishi će restrukturirati svoje proizvodno osoblje, smanjiti troškove istraživanja i razvoja i zatvoriti jednu od svojih tvornica do 2021. godine. Inače, Mitsubishi nije jedini proizvođač automobila koji se odrekao Europe s izuzetno zahtjevnim zakonima o zaštiti okoliša. Prije nekog vremena povukao se japanski Daihatsu, a njemu je prethodio Chevrolet, a talijanski Fiat, kao što je spomenuto, upalio je svijeću za marku Lancia.

Promjene  na HR  tržištu

U posljednjih godinu dana došlo je i do promjena u vrstama uvoznika automobila na hrvatskom tržištu. Krajem prošle godine švicarska grupa Emil Frey, jedan od najvećih trgovaca vozilima u Europi, preuzela je Autocommerce, uvoznika koji je bio zadužen za Fiat, Jeep, Fiat Professional i Alfu Romeo.

Švicarci su već posjedovali kompaniju koja se brine o uvozu i distribuciji Citroena, DS Automobila i Peugeota, a koja je još do pred tri godine bila u rukama tvornica. Sve njihove tvrtke spojene su sad u novoosnovanu grupu, koja će se po obimu poslovanja sasvim sigurno uzdignuti i na drugo mjesto među automobilskim konglomeratima u Hrvartskoj, odmah iza Porsche Croatia.

Udruženje uvoznika automobila smatra ovakva udruživanja vrlo pozitivnim. Poslovanje u privatnoj tvrtki odgovornije je i puno lakše, posebno u smislu korporativnih pravila i mogućnosti brze prilagodbe trenutnoj situaciji. Radi se o pronalaženju sinergija i ekonomija koje su također dobre za kupce automobila.

Globalna proizvodnja automobila smanjila se prosječnom godišnjom stopom od -0,9% između 2015. i 2019., dosegnuvši 63,3 milijuna jedinica u 2019. Predviđa se da će se proizvodnja povećavati prosječnom godišnjom stopom od 1,5% tijekom sljedećih pet godina, se na 68,2 milijuna do kraja 2024., dosežući 511,8 milijardi eura.

Promjene su se pred koji mjesec dogodile i u Opelu koji, usprkos bliskom srodstvu sa spomenutim francuskim markama, sasvim neočekivano neće raditi pod pokroviteljstvom Emil Frey Grupe. Od nedavno Opelove operacije u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini biti će u rukama neovisnog mađarskog uvoznog partnera Wallis Automotive Europe. Bivši uvoznik BMW-a i Mini-ja za Mađarsku već predstavlja marke Jaguar i Land Rover u jadranskoj regiji (Slovenija, Hrvatska, Srbija, sjeverna Makedonija, Bosna, Albanija, Crna Gora i Kosovo) i u Mađarskoj, te Ssangyong u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i u Rumunjskoj.

Tržišni udjeli kompanija u odnosu na obujam proizvodnje u 2019.

  • Toyota                14,2 %
  • Volkswagen       14,1 %
  • Hyundai-Kia        5,4 %
  • General Motors        4,5 %
  • preostali                  61,8 %

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.