EU otvara granice za putnike iz 14 zemalja

Države članice prihvatile su u utorak preporuke da se od danas ponovno otvore vanjske granice Europske unije za putnike iz 14 zemalja, a riječ je o Alžiru, Australiji, Crnoj Gori, Kanadi, Gruziji, Japanu, Južnoj Koreji, Maroku, Novom Zelandu, Ruandi, Srbiji, Tajlandu, Tunisu i Urugvaju.

EU otvara granice za putnike iz 14 zemalja Unsplash
1. 7. 2020

Glavni kriterij za ublažavanje zabrane ulaska u Europsku uniju je broj novozaraženih covidom-19 na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana. Zemlje članice su tu ljestvicu za sada postavile na 16 zaraženih na sto tisuća stanovnika, što odgovara trenutačnom prosjeku u Europskoj uniji.

Na temelju tog kriterija građani Sjedinjenih Američkh Država, Brazila, Rusije ili Južne Afrike, npr. i dalje ne mogu ući na područje Europske unije. S druge strane, iako Kina ispunjava tražene uvjete za otvaranje granica, za nju je donesena odluka o reciprocitetu, što znači da Peking mora ukinuti sva ograničenja za europske građane koji ulaze u Kinu prije nego što se kineskim državljanima dozvoli ulazak u EU.

Popis država za koje će EU otvarati granice te pitanje ispunjavaju li te države uvjete za ukidanje restrikcija razmatrat će se svaka dva tjedna. No taj popis nije pravno obvezujući jer su države članice nadležne za upravljanje svojih granica.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je tako naglasio da će Hrvatska na taj popis dodati i Bosnu i Hercegovinu. Ustvrdio je da se ne radi o političkoj odluci koja je povezana sa skorašnjim održavanjem parlamentarnih izbora, nego da je to u interesu hrvatskog gospodarstva.

Zbog otvaranja granice s BiH ne očekujemo dodatne probleme jer je proteklih dana unos virusa bio nekoliko puta veći iz Srbije nego BiH”, izjavio je Božinović. “Bilo je oko 25 slučajeva unosa virusa iz Srbije, a samo osam iz BiH“, dodao je, ocijenivši da stožeri u BiH poduzimaju sve potrebne mjere.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.