Miro Gavran u Austriji dobio nagradu koju su dobili i dr. Hans Dietrich Genscher, Otto von Habsburg...

Hrvatski književnik dobitnik je prestižne austrijske nagrade „DR. ALOIS MOCK EUROPAPREIS 2017“, koja se već 14 godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji promiću europske ideje zajedništva

Miro Gavran u Austriji dobio nagradu koju su dobili i dr. Hans Dietrich Genscher, Otto von Habsburg... romeo ibrišević
14. 11. 2017

Hrvatski suvremeni književnik Miro Gavran dobitnik je ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade „Dr. Alois Mock Europapreis 2017“. Tek pristiglu obavijest o ovogodišnjem izboru potpisao je u ime Zaklade „Dr. Alois Mock“ njezin predsjednik dr. Michael Spindellleger, bivši austrijski potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova.

 

Nagrada se 14 godina dodjeljuje istaknutim pojedincima koji su, u duhu europske ideje zajedništva, svojim književnim ili novinarskim djelima, aktivnostima u javnome sektoru, u organizacijama ili u poslovanju promovirali europske vrijednosti i jedinstvo. Među dosadašnjim dobitnicima ugledni su Europljani: dr. Hans Dietrich Genscher, ministar vanjski poslova Savezne Republike Njemačke, Otto von Habsburg, član Europskoga parlamenta, prof. dr. Jerzy Buzek, predsjednik Europskoga parlamenta, Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe Europske komisije, Paul Lendvai, mađarsko-austrijski novinar, Jose Manuel Barroso, bivši predsjednik Europske komisije, Karel Schwarzenberg, bivši češki ministar vanjskih poslova, Roland Dumas, bivši francuski ministar vanjskih poslova, Magdalena Vašaryova, slovačka glumica i diplomatkinja.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade bivša je austrijska ministrica vanjskih poslova i povjerenica EU-a dr. Benitta Ferrero Waldner, koja će s Mirom Gavranom preuzeti svoju nagradu 20. prosinca 2017. u Beču. Uručenje nagrada održat će se u Saveznom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, u dvorani koja nosi Mockovo ime. 

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu u prošlih četvrt stoljeća.

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna. Kod uglednog bečkog izdavača SEIFERTA VERLAGA Miro Gavran je objavio četiri tvrdo ukoričena romana: "Zaboravljeni sin", "Judita", "Krstitelj" i "Poncije Pilat". U Beču je u prošlih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava. I ne samo to, radnja njegovih drama "Najduži dan Marije Terezije" i "Pacijent doktora Freuda" događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana "Kafkin prijatelj" i "Nekoliko ptica i jedno nebo". Gavran je dosada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku, u Austriji i u Njemačkoj.

Miro Gavran u svojim djelima nerijetko obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti. Njegovi junaci, poput samog autora, imaju izrazito afirmativan odnos prema životu. Gavranova djela zastupaju vrijednosti tolerancije i ljudskosti na kojima se temelji zapadna civilizacija. Književni teoretičari i teatrolozi znali su primijetiti da se u njegovu stvaralaštvu prožima srednjeeuropski duh s tipičnim lokalnim hrvatskim motivima i mentalitetom.

 

Povodom ovoga važnog događaja Gavran je izjavio:

„Istinski me obradovala ova vijest, ponajviše zato što nagrada nosi časno ime velikog austrijskog državnika, pokojnoga dr. Aloisa Mocka, koji je uživao ugled ne samo u Austriji i cijeloj Europi nego se smatrao velikim prijateljem Hrvatske. Imponira mi što ću se naći u društvu uglednika koji su dosad ovjenčani tim priznanjem. Ovo međunarodno priznanje mojeg književnog i kazališnog rada nesumnjivo će pridonijeti još boljoj percepciji mojih tekstova u Austriji i Europi. Zahvalan sam dopredsjedniku Austrijskog društva kroatista dr. Marijanu Brajinoviću što me uz nekolicinu uglednika iz naše zemlje predložio za ovu značajnu nagradu, a zahvalan sam i svima iz Zaklade „Dr. Alois Mock“ što su se odlučili za mene kao ovogodišnjeg dobitnika.

Nedavno sam imao prigodu sa suprugom Mladenom u Beču održati književno-kazališnu večer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, gdje nam je domaćinom bila naša veleposlanica dr. Vesna Cvjetković. Tom sam se prigodom mogao uvjeriti kako se iznimno bogat i dobro osmišljen program odvijao cijele ove godine, koji se održava pod motom Godina kulture Austrija – Hrvatska. Sretan sam što će se dodjelom nagrade meni kao hrvatskom autoru na najljepši mogući način zaokružiti ta iznimna serija događanja, kojima se potvrdila čvrsta kulturna povezanost naših dviju zemalja.”

 

Presscut, Zagreb

 

Više o nagradi:

http://www.alois-mock-europastiftung.at/AloisMock-Stiftung.html

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.