Austrija odbila molbu Hrvatske o uvođenju upozorenja za putovanje samo za pojedine dijelove zemlje

Austrija je odbila molbu Hrvatske da se umjesto upozorenja za putovanje za područje cijele Hrvatske ta mjera uvede samo za određene dijelove zemlje.

Austrija odbila molbu Hrvatske o uvođenju upozorenja za putovanje samo za pojedine dijelove zemlje Unsplash
19. 8. 2020

O toj se opciji, naravno, također razmišljalo, ali je nakon razgovora sa stručnjacima Ministarstva zdravstva, Ureda austrijskog saveznog kancelara te Ministarstva vanjskih poslova donosena odluka da se ta mjera primijeni na cijeli teritorij Hrvatske”, istaknula je glasnogovornica austrijskog Ministarstva vanjskih poslova u utorak u razgovoru za austrijske medije.

Ta je odluka opravdana činjenicom da Austrijanci u Hrvatsku uglavnom dolaze autom te da se ne zadržavaju samo na jednom mjestu. 

Upozorenje za putovanje u Hrvatsku je u Austriji na snazi od ponedjeljka. Svi austrijski građani koji se vraćaju iz Hrvatske od tada moraju pokazati negativan test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prošloga je vikenda u Hrvatskoj bilo službeno registrirano oko 3.000 austrijskih turista, ali austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova pretpostavlja da je ta brojka u stvarnosti bila mnogo veća. Prema pisanju austrijskih medija ta bi brojka mogla iznositi oko 40.000. Nakon što je austrijska vlada prošloga tjedna objavila odluku o uvođenju obveznog testiranja na koronavirus za sve austrijske građane koji se vraćaju iz Hrvatske, mnogi su Austrijanci naglo prekinuli odmor i vratili se u Austriju. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.