Mersad Berber, Vatroslav Kuliš, Izvor Oreb, Stipe Nobilo... s još 18 umjetnika u akciji «Očistimo Hrvatsku»

Izložba slika na predlošcima fotografija Romea Ibriševića u Korčuli.
Mersad Berber narisao je konje koji izvlače izraubano vozilo iz zelenila, Vatroslav Kuliš naslikao je zeku koji traži nestali potočić, Izvor Oreb oslikao je morske motive Romeovih akcija, a svoj su mediteranski štih dali Stipe Nobilo, Jugan Splivalo...

Mersad Berber, Vatroslav Kuliš, Izvor Oreb, Stipe Nobilo... s još 18 umjetnika u akciji «Očistimo Hrvatsku» izvor oreb
26. 7. 2017

 U Atriju Doma kulture Korčula 28. srpnja u 21 sat otvara se izložba "Romeo Ibrišević & 22 slikara". Nastala je iz ekološkog aktivizma i postala umjetnost. Dvadeset i dvoje umjetnika dalo je vlastito viđenje akcije koja traje već 13 godina - "Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault", koju fotograf Romeo Ibrišević predvodi u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska. Nakana akcije "Očistimo Hrvatsku od automobilskih olupina" bila je osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnoj vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu Romeo je tijekom akcije prošao više od 200.000 kilometara uklonivši više od 15.000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.

U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje automobilske olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svome stilu, intervenirali na njemu. Rezultat je izložba na kojoj dvadeset i dva originalna umjetnička rada upozoravaju na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima. 

Prvi se na Romeov poziv odazvao još 2011. bard Mersad Berber i narisao konje koji izvlače izraubano vozilo iz zelenila; onda mu je Vatroslav Kuliš naslikao zeku koji traži nestali potočić; Izvor Oreb oslikao je morske motive Romeovih akcija; a svoj su mediteranski štih dali Stipe Nobilo, Jugan Splivalo, kao i Abel Brčić; imenjak mu pak Magaš zaklonio je griljama "strašni prizor"; zmaj Mije Kovačića sunovratio se na neprijatelja; likovi šumski Zdenka Bašića nastanili su nepoznati objekt; anđeoski oblak Željka Prsteca "očistio" nam je dušu od zemaljskoga smeća; strip-rukopis Milana Trenca udario je u žice pop kulture; Dalibor Jelavić dodao je virtualnu notu boja iz snova; Ksenija Turčić bijelom je poništila svjedoke i poslala ih u nigdinu; Emilija Karlavaris rodno osviješteno olupinama je dodala "olupinu" starinskih dječjih kolica; Miljenko Bengez izgradio je snažni koloristički grad ponad iskopine; Ivona Jurić zamaštala je kako biti može; a ptice Korane Gjalski Filipović i kameno bi srce smekšale; gusta, prapovijesna paučina Antonije Cesarec kao da želi prekriti sav naš sram; limeni zlotvor u rukama Svjetlana Junakovića postao je distopijski kukac; u vode Baćinskih jezera Ana Dana Beroš "nasukala" je olupine brodica u kojima su ostale potopljene krhotine imigrantskih snova; Milan Komljenović ostavio jadnoga fićeka da trune kaj potoka, a dvojac koji je dizajnirao katalog i pozivnicu - Sanja i Mario Bachrach-Krištofić podigli su u zrak stari školski autobus. Svakije umjetnik sam odabrao motiv na koji će naslikati, sebi svojstvenim rukopisom, moralnu opomenu, povik: Zaboga, kako možete?!

Tijekom prosinca prošle godine u Medijateci Francuskog instituta te su slike bile izložene pod naslovom "Što se čeka, izvlačimo!, umjetnici u akciji Očistimo Hrvatsku od olupina powered by Renault" i odmah se pojavila ideja da upravo Korčula bude sljedeća destinacija – jer upravo je s tog otoka najviše umjetnika koji su se uključili u akciju: Abel Brčić, Stipe Nobilo, Emilija Karlavaris i Izvor Oreb.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.