Akcija “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina, powered by Renault ”, uz potporu Zagrebačke županije

U novootvorenome Centru za posjetitelje Svete Nedelje, mjesne turističke zajednice, postavljena je izložba dvanaestoro umjetnika čija su djela nadahnuta akcijom i fotografijama Romea Ibriševića.

Akcija “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina, powered by Renault ”, uz potporu Zagrebačke županije Romeo Ibrišević
19. 1. 2018

Prva je to u nizu izložbi koje će uslijediti pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, koja je prepoznala važnost cijeloga projekta za podizanje ekološke svijesti. Dvanaestoro odabranih ovaj put su umjetnici koji žive i rade toj županiji: Korana Gajski Filipović, Svjetlan Junaković, Milan Trenc, Jugan Splivalo, Dalibor Jelavić, Vatroslav Kuliš, Miljenko Bengez, Romeo Magaš, Milan Komljenović, Izvor Oreb, Emilija Karlavaris i Bachrach & Krištofić.
Fotograf Romeo Ibrišević je, u suradnji s tvrtkom Renault Nissan Hrvatska, prije četrnaest godina započeo akciju "Očistimo Hrvatsku od auto-olupina". Nakana je bila osvijestiti građane o važnosti očuvanja prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života pojedinca i društva. Uz pomoć mnogih zaljubljenika u prirodu, Romeo je tijekom akcije prošao više od 200.000 kilometara uklonivši više od 15.000 automobilskih olupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode.
U akciju su se u međuvremenu uključili i umjetnici na svoj način: odabrali bi jednu Romeovu fotografiju koja dokumentira izvlačenje automobilske olupine iz prirode, fotografija je potom otisnuta na slikarsko platno, a onda su umjetnici, svatko u svome stilu, intervenirali na njoj. Ta su djela prvi put pokazana 2016. na izložbi u Medijateci Francuskog instituta. Bila su izložena dvadeset i dva originalna umjetnička rada koja upozoravaju na naš neprimjeren odnos prema prirodnim dobrima.
Pozivamo stoga umjetnike da se nastave uključivati u akciju, da vlastitom originalnom kreativnom energijom kažu: Dosta je uništavanja prirode! Usporedimo li Romeove fotografske predloške sa slikarskim radovima, lako je zaključiti kako smo prešli dopuštenu granicu bahatosti spram prirode. Kako je to prije uvijek bivalo: umjetnici govore u tišini, ali poslije se njihov glas daleko čuje. Umjetnost nikada ne želi biti skromna, nego gromoglasna. U današnjemu svijetu buke nadamo se da će do nekih ušiju ipak doprijeti ova poruka: Svi smo mi duboko u duši ipak romantični i želimo vidjeti idiličan krajolik nenarušenog sklada.
Kada više nikome ne bude cool ostavljati smeće u prirodi, možda uspijemo ovaj planet ostaviti upotrebljivim i budućim generacijama. Ako ništa drugo i umjetnici su pokazali kako ima onih kojima je do toga stalo.
Nadamo se da ćete i vi prepoznati važnost ovoga projekta i svojim se slikarskim kistom uključiti u njega.
Akcija se nastavlja dok posljednja olupina ne završi ondje gdje joj je mjesto: u reciklažome dvorištu!
Izložbu možete razgledati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati u Centru za posjetitelje u Svetoj Nedelji. Bit će otvorena do 5. veljače.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.