Ruski 'Cullinan' za Vladimira Putina čak je skuplji i od originalne marke Rolls-Royce i to bez dodatne sigurnosne opreme. Toliko će stajati Aurus Commandant

Ne samo ruski vođa, već i njegovi oligarsi prelaze na domaći proizvod. Morat će zaboravit na Maybach, Mercedes, BMW, Lexus... Po novome u "modi" je Aurus! Mlada ruska marka automobila, koja je proizvela i limuzinu za ruskog predsjednika, predstavila je svoj drugi model i prvi crossover. I ovoga puta brzo je jasno odakle dolazi inspiracija.

Stoji u osnovnoj izvedbi 590.000 dolara, a sa svom mogućom opremom, ne i Putinovom sigurnosnom, cijena mu se penje i iznad milijun dolara!

Putin se već nekoliko godina vozi u specijalnoj, sigurnosnoj izvedbi Aurusa koja je otporna na ručne bacače, nagazne mine, metke...

Ruski 'Cullinan' za Vladimira Putina čak je skuplji i od originalne marke Rolls-Royce i to bez dodatne sigurnosne opreme. Toliko će stajati Aurus Commandant Aurus
5. 10. 2022

Napisao: Jure Šuica

Ruska marka automobila Aurus izazvala je iznimno zanimanje prije nekog vremena. Predstavili su svoj prvi model, luksuznu limuzinu Senat. Svojim imidžom jako podsjeća na Rolls-Royce Phantom, ali dovoljno da se ruski brend može optužiti za plagijat. Očito će takav stil, koji nesumnjivo pristaje bogatim ruskim oligarsima, ostati prisutan iu budućnosti. Naime, Aurus je predstavio svoj drugi model, nazvan Komendant, koji jako podsjeća na Rolls Royce Cullinan.

No izgled nije jedino obilježje koje ih povezuje. Za početak, tu su i dimenzije, s tim da je brute crossover čak nešto manji u paru. Iako ima 195 milimetara dulji međuosovinski razmak od 3.295 milimetara, Komendant je ipak nešto duži od 5,38 metara, za oko četiri centimetra. Pritom vrijedi napomenuti da se vaga ispod njega zaustavlja tek na 3225 kilograma, što znači da performanse nisu baš najbolje.Automobil pokreće hibridni pogonski sklop, kombinacija osmocilindraša potpomognutog turbinom benzinski motor obujma 4,4 litre i elektromotor koji zajedno daju 598 'konja' odnosno 440 kilovata snage. Ipak, maksimalna brzina vozila je prilično umjerenih 220 kilometara na sat. Ubrzanje do 100 kilometara na sat je 6,5 sekundi, a potrošnja bi unatoč elektrificiranom pogonskom sklopu trebala biti 18,5 litara.

Suština se krije u kabini. Mjesta ima za vozača i troje putnika, koji će se maziti sa svim mogućim luksuzom. Stražnja sjedala (jasno presvučena kožom) potpuno su odvojena, električno podesiva, grijana i hlađena, a putnici na njima imat će svaki svoj radni stol i LCD ekran. Između njih bit će hladnjak, a ispod sučelja klima uređaja nekoliko čaša za viski.

A cijena? Neusporedivo s Cullinanom, jer je puno viša. Dok britanski crossover stoji najmanje 350.000 eura, za Aurus će tražiti najmanje 33,7 milijuna rubalja ili 590.000 eura. No to je samo osnovna cijena, koja može još porasti jer su Rusi spremni personalizirati automobil raznim dodacima.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.