Vau, kakav samo auto! Ako je dobar za kralja, onda je dobar i za …

... sve one koji imaju 149.711 eura! Dug je gotovo punih pet metara, težak čak 2,8 tona, a dostiže uzletnu brzinu Boeinga! Bez obzira što s njime možete u kazalište, on može napasti gotovo svaki teren zahvaljujući offroadskim atributima i sjajnim ulaznim i izlaznim kutovima.

Sport s mjesta do 100 km/h ubrzava za 5,4 s, a max. brzina ide i preko 240 km/h.

Vau, kakav samo auto! Ako je dobar za kralja, onda je dobar i za … Uroš Modlic
27. 2. 2023

Napisao: Matjaž Tomažić

Snimio: Uroš Modic

Moćni srednjovjekovni zid, preko kojeg vijuga put do dvorca, divovska uličica, posuta šljunkom, ugažena kopitima ešalona trkaćih konja, a ispod nje Range Rover s pričvršćenim Equi-Trekom. vako zamišljam autentično tradicionalno okruženje za prestižne engleske SUV-ove. No, u Range Roveru su oduvijek navijali za neke tradicionalne vrijednosti i svoje aute prodaju čak i onima koji se ne diče važnom plemićkom titulom.

Čak i ako posjedujete lanac ćevap kioska, bitno je samo da na računu imate dovoljno pokrića. Odatle, sve što trebate učiniti je sjesti u njega i reći: "Vau, kakav auto!"

Ostavimo bajke o prinčevima i princezama po strani. Naime, da Range Rovere kupuju samo oni u pratnji lakeja u frakovima, ovi automobili vjerojatno nikada ne bi postojali, ali sigurno bi ih već odavno ne bilo. Nedugo nakon prijelaza tisućljeća u Range Roveru su shvatili da im u rangu između skromnog Discoveryja i kraljevski prestižnog Range Rovera nedostaje malo kompaktniji crossover koji bi svojim dimenzijama (ali i cijenom) mogao lakše konkurirati najbolji u klasi, kao što su današnji Porsche Cayenne, Volvo XC90, Mercedes GLE, Audi Q7 i BMW X5. Tako su, bez engleske suzdržanosti, ali ujedno i sa svom ozbiljnošću, 2004. godine u Detroitu, koji se smatra kolijevkom ideje o SUV vozilima, odlučili "dotaknuti" svjetsku publiku konceptom Range Stormer. Samo godinu dana kasnije, njihovi su kupci prvi put mogli odabrati i Range Rover s oznakom Sport.

Od tada se za “Sport” odlučilo gotovo milijun kupaca, pa je malo reći da je sredinom prošle godine na tržište izašla potpuno nova, treća generacija modela Sport. Da pojasnim odmah na početku.

Označavati automobil dug gotovo punih pet metara i težak čak 2,8 tona oznakom Sport pomalo je preuzetno kroz prizmu logike, no Sport koji dijeli platformu MLA-Flex s međuosovinskim razmakom od 2,99 metara, je većem Range Roveru, osjetno manji od svog većeg brata. Znam, mislim da i na cesti izgleda kao pokretna tvrđava, ali je punih deset centimetara kraći, pet niži i samo nekoliko desetaka kilograma lakši od standardnog Rovera.

Hrabar? Ne baš. Snažan? Naravno, a posebno ugodno!

Suprotno uvriježenom mišljenju da je Sport tek smanjena verzija Range Rovera, pažljiviji pogled otkriva da to nije tako. Uz platformu i praktički identičnu pogonsku tehnologiju, jedina riječ koja neraskidivo povezuje ova dva modela je luksuz. No, o tome malo kasnije Range Rover Sport je u svojoj trećoj generaciji malo povećao dizajnerski odmak kojim želi istaknuti vlastiti identitet. Za razliku od općih trendova, prednja maska ​​je specifično reducirana, dodan joj je prepoznatljiv svjetlosni potpis te je, barem vizualno, blago sužena njezina bočna linija (čitaj, podignut je donji rub bočnih stakala). Unatoč činjenici da ovaj automobil od sada sigurno nema krizu identiteta, sličnost s većim Range Roverom više nego završava ovdje.

Naime, uvjeriti SUV težak gotovo tri tone da opravda svoje ime kao sportski automobil uvijek je izazov za inženjere, vrlo specifičan izazov. Za razliku od većeg Range Rovera, koji koristi jednokomorne zračne jastuke gdje su sve konfiguracije podređene maksimalnoj udobnosti, Sport ima dvokomorne zračne jastuke povezane s računalno prilagodljivim amortizerima koje isporučuje specijalist Bilstein.

Takva konfiguracija komponenti omogućuje izraženije i trenutne promjene postavki za znatno čvršću šasiju i temeljitiju kontrolu naginjanja karoserije. Omogućuje i bolju upravljivost i napredna podešavanja šasije u odnosu na cestu uz pomoć računalno upravljanih diferencijala i vektoriranja momenta, kao i povezanost s navigacijskim sustavom koji šasiji daje informacije o topografiji cesta. Osim toga, upravljanje stražnjim kotačima, koji se zakreću pod kutom do 7,3 stupnja, dodatno poboljšava preciznost upravljanja i, prije svega, agilnost. No, u praksi sve navedeno nedvojbeno pridonosi činjenici da je Sport s obzirom na svoje dimenzije i masu iznimno okretan, stabilan i precizno vožen automobil, ali nema puno dodirnih točaka s pravim moto sportom. recimo - Sport je svojim upravljanjem i prianjanjem lako pratio tempo i linije koje ste zamislili, no nakon što svoju omiljenu dionicu ceste odvozite do krajnjih granica, bit ćete pomalo umorni i na kraju sretni što je gotovo.

Ako je tako, onda Sport opravdava svoje ime na širokim, blago zavojitim autocestama i, naravno, posebno na autocesti, gdje ćete zahvaljujući izvrsnoj stabilnosti smjera i vrhunskoj zvučnoj izolaciji bez problema održavati brzinu "uzlijetanja" Boeinga.

Dakle, sa sigurnošću mogu reći da je Sport nadasve udoban i bez problema se može natjecati s bilo kojim drugim automobilom vrhunske klase na ovim prostorima. Ovjes je toliko učinkovit da nepovoljni udari ne prodiru ni u kabinu, a kamoli u sjedala, unatoč golemim kotačima od 23 inča s niskoprofilnim gumama. Pa zapravo, kotači s gumama su toliko veliki da i malo veće rupe jednostavno nestanu ispod njih.

Hibridni pogonski sklop – rekorder u autonomiji, ali ne za svakoga

Iako su vlasnici Range Rovera svjesni da će kupci (kojima trošak goriva i održavanja doista ne bi trebali predstavljati problem) najvjerojatnije preferirati šestocilindrične dizelaše ili prestižne osmocilindraše, s pravom mogu biti ponosni na ovaj testni Sport. plug-in hibrid koji se sastoji od rednog šestocilindričnog turbobenzinca s 294 kilovata (400 KS) i elektromotora snage 105 kilovata, a ukupna snaga sustava iznosi 375 kilovata, odnosno 510" konja ". Taj se luksuz u vidu vozne "konjice" naravno snažno odražava i na asfaltu, gdje Sport s mjesta do 100 kilometara na sat ubrzava za 5,4 sekunde, a maksimalna brzina koju postiže s nekoliko vožnji je preko 240 kilometara na sat.

Također brzo staje. No tek devet-deset puta, a jedanaesti put kočnice već pokazuju vozaču da je vrijeme da se malo smiri. Ujedno, Sport je luksuzan i u smislu hibridizacije, jer ima ugrađenu bateriju kapaciteta 38 kilovatsati (32 kWh neto), što zapravo premašuje neke priče o potpuno električnim automobilima. Tako je prema WLTP ciklusu testiranja Range Rover Sport s punom baterijom i samo električnim pogonom navodno prešao čak 113 kilometara, no kod Range Rovera su malo realniji i te su podatke pretvorili u one realne na cesti. Tvrde da struje ima za punih 88 kilometara.

I sam sam od kasnog poslijepodneva do jutra uspio napuniti bateriju na domaćem priključku od 240 volti, a zatim odvesti 75 kilometara samo na struju uz nisku vanjsku temperaturu. Obećana autonomija je, po mom mišljenju, potpuno ostvariva s obzirom na okolnosti testiranja, pa čak i ako mu fali kilometar-dva, i dalje je jedan od električki najautonomnijih hibridnih pogonskih sklopova, a ugodno me iznenadila i prosječna potrošnja goriva, može biti i ispod deset litara. Manje ugodna vijest tiče se potrošnje kada je baterija potpuno ispražnjena (čak i više od 15 litara). Ipak, Sport za većinu ne bi trebao biti pretjerano rastrošan automobil. Ali tu zapravo tek počinje luksuz pogonskog sklopa i tehnologije.

Nova definicija raskoši

Zapravo, velika je šteta što mnogi vlasnici nikada neće iskoristiti sav luksuz koji nudi pogonska tehnologija. Pod ovim prije svega mislim na najslađu stvar po kojoj su Range Roveri zapravo poznati. Kapacitet polja naime.

Dostupno je čak jedanaest različitih programa vožnje koji su prilagođeni gotovo svakoj podlozi - zapravo, teško ćete pronaći kombinaciju različitih podloga koju Sport ne bi podnio s jednom od jedanaest opcija.

Pogon na kotačima je stalan, ali ako je potrebno, može pomoći i uključivanje blokade središnjeg i stražnjeg diferencijala. Ovim automobilom se može napasti gotovo svaki teren zahvaljujući luksuznim ulaznim i izlaznim kutovima. No, kao što je rečeno, čisto sumnjam da će biti mnogo kupaca koji bi riskirali skoru pojavu ogrebotina na felgama i karoseriji, iako se i na terenu, barem teoretski, lako može izbjeći bilo koja prepreka. rubnik, grana ili panj, naime automobil to detektira i prikazuje na velikom središnjem ekranu od 13,1 inča. Ne kažem da sva ta videopodrška vozaču, s obzirom na to da se na strmim usponima s vozačevog sjedala vidi samo moćni poklopac motora, ne dobro dođe, ali osobno bih više volio da brine branike, pragove i druge obojene dijelove umjesto kamera neki čvrsti štitnik cijevi ili stepenicu.

Bilo kako bilo, mogućnost podizanja karoserije sa standardnih 21 centimetra na nevjerojatnih 27 i pol centimetara od tla dokazuje da su performanse izvan ceste shvatili vrlo ozbiljno. Štoviše, čini se da je Sport naučen i plivati ​​jer može gaziti kroz 90 centimetara vode i sam mjeriti dubinu uz pomoć senzora u retrovizorima.

Beskonačne mogućnosti različitih postavki podvozja, motora , unutarnje osvjetljenje i prikazi na ekranima u boji jednostavno je previše naučiti sve njihove prednosti i potencijalne slabosti u tjedan dana. Puno više od igranja ekranima, dojmile su me druge, važnije stvari koje život s ovim automobilom čine zaista ugodnim. Naime, poput pravog engleskog džentlmena, Range Rover Sport svaki put čučne radi lakšeg ulaska i izlaska, a pri brzinama ispod 50 kilometara na sat stražnji kotači okreću se u suprotnom smjeru od prednjih, uslijed čega se okretanje krug je sveden na nevjerojatnih 10,95 metara (slično kao kod Golfa ili Astre). Tu je zatim besprijekorna usklađenost benzinskog i električnog motora te ugodan oštar zvuk koji u svakom trenutku možete ispustiti iz moćnog šestocilindričnog motora. Dovoljno je samo čvrsto pritisnuti papučicu gasa, a izvrstan i iznimno brz mjenjač s osam stupnjeva prijenosa koji je za Range Rover pripremio njemački specijalist ZF pobrinut će se da vas 510 "konja" sustava izbaci preko ograničenja brzine. Pročitao sam u uputama da je i Amazonova Alexa uključena, ali nisam je uspio probuditi.

Dobro je znati da se negdje u elektronici krije simpatična gospođa...

...koja je uvijek spremna pomoći, a meni uopće nije nedostajala. Meridianovi tehničari ugradili su 29 zvučnika, pojačalo i subwoofer po cijeloj kabini. Ovakvo ozvučenje u kabini dočarava pravu koncertnu atmosferu, ali nisu svi zvučnici namijenjeni puštanju glazbe. Među njima ima i onih koji aktivno eliminiraju vanjske zvukove, zbog čega je čak i tiha vožnja ovim vozilom poseban doživljaj, pogotovo kada radi samo tihi elektromotor.

Dobar za kralja, ali ipak nije baš savršen

Do sada ste sigurno primijetili da nisam ostao potpuno ravnodušan prema ovom automobilu, ali treba znati da je testni primjerak nosio oznaku "First Edition".

To znači da je nudio praktički sve što ovaj automobil može ponuditi. Između ostalog, tu su i grijana, ventilirana i masažna sjedala, presvučena perforiranom polianilin kožom, u kojima bi se i stražnjica razmaženog plemića mora osjećati kao u maminom zagrljaju.

Vrijedi svakog centa, a i obični smrtnici mogu maštati što učiniti sa 150 tisuća eura kad ih dobe u nasljedstvo. Zato ono malo sitnica koje su me zasmetale tim više pada u oči. Adaptivna svjetla nisu nimalo jaka, a po meni su i malo previše aktivna. U želji da nenametljivo osvijetlite sve pred sobom, jednostavno ima previše bljeskanja i korekcija snopa svjetla, tj. da oni ispred tebe mogu sav taj trud shvati kao provokaciju. I vjerujte mi, osjećaj je zaista tako dobar u ovom automobilu da nikada nećete imati potrebu za provokacijom. Unatoč svim mogućnostima koje nudi rasvjeta kabine, jedna od najvažnijih funkcija rasvjete (pogotovo za dame) praktički je beskorisna. Jedino ako ne želite biti poput klaunova, ne preporučam intervencijske estetske korekcije. Range Rover Sport je za nijansu previše tradicionalan i što se tiče izrade. Dok je interijer savršen, eksterijer ne skriva činjenicu da dolazi iz tvornice u matičnom Solihullu. Englezi znaju malo previše žuriti kako ne bi propustili popodnevnu šalicu čaja.

Jasno je da je Range Rover Sport automobil koji najbogatiji kupuju tek tako, za svaki dan. Jasno je i da Range Sport može znatno više od svoje šik karoserije i grješno skupih kotača, a prije svega može više nego što vam srce može podnijeti pri pogledu na grube grane, blato i kamenje. Jasno je i da ćete se u njemu osjećati malo iznad ostalih, ali ne zbog malo višeg pogleda na cestu, već zbog izvrsne mehanike, unutarnje arhitekture, prvoklasne opremljenosti i svijesti da sama činjenica da može priuštiti govori o vašem uspjehu. I na kraju je također jasno da ako je on dovoljno dobar za kralja, zašto ne bi bio dovoljno dobar i za tebe?

Konačna ocjena

Nemojte se uvrijediti i nemojte zamjerati. Međutim – ovaj vam automobil zapravo i ne treba. Možete zavidjeti onima koji ga imaju. Naravno, možete si ga i priuštiti i uživati ​​u njegovoj sportskoj eleganciji, prestižu i udobnosti koju će Sport ponuditi vama i vašim suputnicima. Samo se navikni da ti drugi zavide.

Tehnički podaci

Motor: turbobenzinski, redni 6

Obujam: 2996 ccm

Snaga: 294 kW/400 KS pri 5500-6500/min

Elektromotor: 105 kW/143 KS

Sistemska snaga: 510 KS/700 Nm

Baterija: litij-ionska: 38,2 kWh

Max AC snaga punjenja: 7,2 kW

Max DC snaga punjenja: 50 kW

Pogon: 4x4

Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva

Ovjes:  sprijeda dvostruka poprečna ramena,

             straga multilink

Kočnice: ventilirani diskovi 400 mm i straga 370 mm

Gume: 285/45 R22

Dimenzije: 495 x 205 x 182 cm

Osovinski razmak: 300 cm

Prtljažnik: 575/1841 litara

Spremnik goriva: 71,5 litara

Masa: 2810 kg

Najveća brzina: 242 km/h

0-50 km/h: 1,9 sekundi

0-100 km/h: 5,5 sekundi

0-130 km/h: 8,4 sekundi

Prosječna potrošnja: 4,9/100 km

Elektro doseg: 95 km

Punjenje

AC 7,4 kW: 5 sati i 15 minuta

DC 50 kW: 60 minuta

Jamstvo: 3 godine ili 100.000 km

Jamstvo na baterije: 6 godina ili 100.000 km

Proizvodnja: Solihull (Velika Britanija)

Euro NCAP: 5 zvjezdica

Cijena: 149.711 eura

Cijena s doplatama: 156.900 eura

 

SERIJSKA OPREMA - alu naplatci 23” • četverozonska aut. klima • el. namjestiva, grijana i ventilirana prednja sjedala s memorijom i masažom, podesiva u 22 smjera • Matrix LED svjetla • multimedija sa zaslonom od 13,1 inča • prilagodljivi tempomat • panoramski krov • glazbeni sustav Meridian • head-up zaslon • parkirni senzori • zračni ovjes • aktivni diferencijal s vektorskom raspodjelom momenta • ambijentalno osvjetljenje • aut. parkiranje i kočenje • prepoznavanje prometnih znakova • zadržavanje u voznoj traci....
DOPLATE - metalik lak Gioela Green • alu naplaci od 23” • Paket Black Exterior • grijani upravljač • drveni detalji -  Ukupno 7187 eura

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.