Spektakularan prizor na nebu: iznad Hrvatske i Slovenije zasjali rijetki dugini biserni oblaci koji nastaju samo u posebnim uvjetima (FOTO)

SJAJNO Nezaboravni fenomen mogao se promatrati unutar dva sata nakon zalaska sunca ili prije zore.

Biserni oblaci duginih boja proteklih su dana oduševili i Veliku Britaniju i Irsku.
 

Spektakularan prizor na nebu: iznad Hrvatske i Slovenije zasjali rijetki dugini biserni oblaci koji nastaju samo u posebnim uvjetima (FOTO) Facebook/Neurje.si/Saša Matoševič
24. 12. 2023

Mnoge je u subotu poslijepodne i jutros iznenadila pojava na nebu koja oduzima dah - vrlo posebni oblaci koji su u spektakularnim duginim nijansama obasjali Hrvatsku i Sloveniju.

Mnogi su relativno rijetku pojavu uspjeli uhvatiti u fotografski objektiv. Meteorolog Blaž Šter pojasnio je za N1 da su se nad Slovenijom i Hrvatskom pojavili "biserni ili sedefasti oblaci".
 

Stoje gotovo na mjestu i kao da se ne miču

Prema Šterovim riječima, riječ je o rijetkoj i nezaboravnoj pojavi koja se uglavnom može vidjeti unutar dva sata nakon zalaska sunca ili prije svitanja. Oblaci u ovo doba svijetle u svijetlim i živim bojama koje se mijenjaju. Da bi nastali takvi oblaci potrebna su vrlo hladna područja donje stratosfere, objasnio je Šter za spomenuti medij.
 

Dodao je da se u usporedbi s niskim tamnim oblacima ti oblaci ne miču, već stoje gotovo na istom mjestu.

Gotovo kao madež od ulja zaljepljen na nebu

Biserni oblaci duginih boja proteklih su dana oduševili i Veliku Britaniju i Irsku. Internetom je kružila i snimka ovog fenomena koji oduzima dah iznad Dublina u četvrtak ujutro. Na njemu su posebno dobro došle preljevne preljevne boje.
 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Protecting the Planet - CBS News (@cbsnewsplanet)

Fenomen se događa kada je oblak tanak i pun malih kapljica vode ili kristala leda koji raspršuju sunčevu svjetlost, a preljevni oblaci mogu gotovo nalikovati naftnoj mrlji, piše CBS News.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.