Jeste li ga primijetili? Vrlo rijetka pojava viđena na nebu (FOTO)

Sinoć smo u nekim sjeverozapadnim hrvatskim i slovenskim mjestima, gdje nije bilo previše oblaka, mogli vidjeti nešto sasvim posebno...

Jeste li ga primijetili? Vrlo rijetka pojava viđena na nebu (FOTO) Facebook/Meteoinfo Slovenija
24. 4. 2023

Polarna svjetla mogli smo promatrati i noću u Gorenjskoj, a vidjela su se u nešto manjem obimu i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Iako se polarna svjetlost obično pojavljuje na sjeveru Europe, stručnjaci predviđaju da će se ovdje vidjeti u sljedeća dva-tri mjeseca. Ovo nije prvi put da se polarna svjetlost pojavila na slovenskom nebu. U Sloveniji i Hrvatskoj smo 2003. godine svjedočili posebno jakom sjevernom svjetlu koje se moglo vidjeti do pola neba, prenosi Dnevnik.

Najbolje šanse da vidite sjevernu svjetlost imate na tamnom mjestu, gdje je manje svjetlosnog onečišćenja i gdje je horizont otvoren prema sjeveru. Aplikacija vam također može pomoći My Aurora Forecast,  
uz pomoć kojih možete vidjeti gdje će se pojava promatrati. Divljenje sjevernom svjetlu nevjerojatno je iskustvo, ali dobro je znati da svjetla ne izgledaju tako sjajno u stvarnom životu kao na fotografijama.

O polarnoj svjetlosti

Polarna svjetlost je prirodni fenomen koji se javlja u polarnim područjima sjeverne i južne Zemljine polutke. Na sjevernoj hemisferi, aurora borealis se naziva Aurora borealis ili Sjeverna svjetlost, dok se na južnoj hemisferi naziva Aurora australis ili Južna svjetlost. Polarna svjetlost najčešće se javlja između 65 i 72 stupnja sjeverne i južne geografske širine. Uz jaču sunčevu aktivnost, polarna svjetlost može se promatrati i na nižim geografskim širinama.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.