Balerina Valentina Turcu darovala je Pahoru crne satenske papučice koje imaju snažnu priču

Rođena Zagrepčanka, vrhunska baletna plesačica i koreografkinja Valentina Turcu potpuno je ganula Boruta Pahora svojim darom i ostavila ga bez teksta. "Ovo će ići u dobru svrhu..." -  Papučice su to u kojima je Turcu plesala tog kobnog dana...

Valentina Turcu iznimno je aktivna i u Sloveniji, a na sceni HNK Zagreb plesali su njezini roditelji, veliki baletni umjetnici Maja Srbljenović i Marin Turcu.

14. 12. 2023

Borut Pahor ugostio je izvanrednu baletnu plesačicu, hvaljenu koreografkinju i vrlo traženu dizajnericu pokreta, Valentinu Turcu, u epizodi Mastercard® Inspiration Podcasta. Gošća je ovom prigodom donijela poklon sa snažnom pričom koja je domaćina ostavila bez riječi, držeći crne satenske balerinke koje pričaju snažnu priču. Kako je objasnila Turcu, one su pune znoja i suza, što je surova stvarnost profesije baletnog umjetnika.

U ovim baletnim cipelicama Valentina Turcu plesala je u predstavi Trnoružica 2005. godine, koja je za nju bila umalo kobna i nakon koje joj se život dramatično promijenio. Na pozornici ili u backstageu predstave Trnoružice pala je niz stepenice u klizećim baletnim papučicama, pukla joj je slezena i bilo ju je teško spasiti. Od tada, kaže, živi 25 sati dnevno, svaki dan, punim plućima! “Jer nikad se ne zna koja će biti posljednja”, dodaje Turčujeva, koja se također složila da će njezine cipele ići u dobrotvorne svrhe. I kako je dodao Borut Pahor - nekome tko će znati cijeniti njihovu neprocjenjivu vrijednost.

Nakon nesreće i oporavka, kod Valentine Turco sve je jača želja za koreografijom, koja je zapravo cijelo vrijeme bila prisutna negdje u njoj, pa je 2007. godine u Slovenskom narodnom gledališču Maribor realizirala svoj koreografski prvijenac La Callas preko 140 koreografska djela (Carmen, Bolero, Gospođa Bovary, Romeo i Julija, Evgenije Onjegin, Dama s kamelijama – samo neka). U 2018. godini predstava Smrt u Veneciji proglašena je jednom od pet najboljih u svijetu od strane prestižnog plesnog časopisa Dance Europe, što je izniman svjetski uspjeh.

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku.

 

Pozvani ste na Metroplay, gdje lako možete vidjeti i poslušati Mastercard® inspiracije s Borutom Pahorom. Bivši predsjednik republike razgovara s iznimnim ljudima, koji su usput stvorili neprocjenjive priče vrijedne proučavanja. To je nefiltrirano putovanje kroz njihova iskustva, o otkrivanju njihovih potencijala, nadilaženju ustaljenih okvira i stvaranju savršenog života.

Sadržaj omogoćava Mastercard®.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.