Slovenci u svim državama ex YU, jedino ne u Hrvatskoj, jer nisu ni nakon 33 godine vratili "oteti" novac HR štedišama, a spor su na međunarodnom sudu izgubili!

PODCAST! Bivša Ljubljanska banka polako ulazi i na HR tržište, no malo tko to zna!

Prvi čovjek Nove Ljubljanske banke Blaž Brodnjak progovara Borutu Pahoru, bivšem predsjedniku Slovenije zašto ih nema jedino u Hrvatskoj od 7 bivših, što republika, a što pokrajina.

"Imamo problem deviznih uloga hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci, podružnica Zagreb. “Taj spor još traje”, ali imam osjećaj da se time više nitko ne bavi"

10. 7. 2024

 

U najnovijem Mastercard® podkastu navdiha Borut Pahor ugošćuje Blaža Brodnjaka, istaknutog i uspješnog predsjednika uprave Nove Ljubljanske banke, koji kaže da je najvažnije postignuće transformacije i potpunog uspona povratak higijeni obrta. "Da smo prestali posuđivati ​​novac na temelju očekivane vrijednosti kolaterala i danas posuđujemo novac isključivo na temelju očekivanih - koliko je to moguće - novčanih tokova zajmoprimca. Također provodimo testove otpornosti na stres na ta očekivanja, vlastiti scenarij očekivanja i tek onda posudite novac", objasnio je.

Danas je Nova Ljubljanska banka ponovno najveća banka u zemlji, upravlja sa 70% slovenske gotovine, a sličan položaj ima i u drugim zemljama. Među tri je najvažnija igrača na svim tržištima na kojima je prisutna, odnosno u šest zemalja bivše Jugoslavije, još nije prisutna u Hrvatskoj. "Potpisivanjem ugovora o kupnji Summit leasinga neizravno se nadam da možemo izaći i na hrvatsko tržište. I bit ćemo prvi koji će ponovno povezati ovu regiju, još nitko nije", kaže Brodnjak.

Na hrvatskom tržištu još ih nema, jer se još nisu dogovorili na temelju starih deviznih uloga hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci, podružnica Zagreb. “Taj spor još traje”, kaže prvi čovjek NLB-a, ali ima osjećaj da se time više nitko ne bavi: “Procjenjujem da i u Hrvatskoj sazrijeva realizacija – pogotovo nakon uvođenja eura i ulazak u schengenski režim - da je "Slovenija za Hrvatsku i Hrvatska za Sloveniju u biti prošireno domaće tržište. I da je obostrana korist da igrači koji su jaki kod kuće rade punim kapacitetom na tom tržištu."
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.