Fendt eksperimentira s električnim traktorom

Koristit će opremu za poljoprivredu te isti priključak za punjenje kao normalni električni automobili.

Fendt eksperimentira s električnim traktorom Fendt
21. 11. 2017

Sa sigurnošću možemo zaključiti da električni automobili malo po malo postaju sve prisutniji na našim cestama te lagano postaju i dio navike. No isto ne možemo reći i za teške mašine, pogotovo za poljoprivrednu opremu i vozila kao što su npr. traktori. Stvari se ipak okreću na bolje. S ciljem smanjenja štetnih ispušnih plinova, Njemački proizvođač poljoprivredne opreme Fendt premijerno je prikazao svoj prvi električni traktor, model e100 Vario.

Prema Fendtu, e100 Vario rezultat je mnogogodišnjeg razvoja praktičnih riješenja za efikasnu upotrebu električnog pogona. Ono što je iz svega proizašlo je električni traktor sa snagom od 50 kW koji sadrži bateriju čija je snaga raspodijeljena na 5 radnih sati. Energija koja omogućava rad ovog traktora spremljena je u litij - ionskim baterijama visokog kapaciteta sa finalnim kapacitetom od 100 kWh. Kad se isprazni, može se napuniti uz pomoć standardne CEE utičnice ili na super-brzoj punionici s direktnim protokom struje - isto kao i ostali električni automobili. Na taj način do kapaciteta od 80% može se doći u samo 40 minuta.

Početak produkcije očekuje se kroz 2018. godinu…

Unatoč tomu što je e100 Vario električni traktor te za pokretanje treba električnu snagu, i dalje ga se može opremiti regularnim električnim implementacijama. Kako bi pružili energiju za te potrebe, traktor je opskrbljen sa dva popustiljiva AEF sučelja koja mogu pružiti kratkoročni bonus od 150 kW, ako je potrebno. Uz PTO povezanost i hidrauličke elemente, bilokakva oprema može se koristiti bez dodatnih upozorenja.

…no neće biti dostupan široj publici

Prvi primjerci e100 Vario-a trebali bi biti na cestama, ili točnije farmama, do 2018. godine, no najvjerojatnije će biti poslani u odabrane kompanije i općine na dodatna testiranja. Šira publika moći će ih kupiti godinu dana kasnije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.