Znanstvenici stvorili mutirani bakterijski enzim koji razgrađuje plastične boce

Tvrtka koja stoji iza proboja, Carbios, priopćila je kako ima za cilj recikliranje u industrijskom razmjeru u roku od pet godina, a surađivala je s glavnim tvrtkama, uključujući Pepsi i L'Oréal kako bi ubrzali razvoj.

Znanstvenici stvorili mutirani bakterijski enzim koji razgrađuje plastične boce Pexels
9. 4. 2020

Enzim, koji je prvotno otkriven u kompostnoj gomili lišća, razgradio je boce do kemijskih građevnih blokova koji su tada korišteni za izradu novih visokokvalitetnih boca. Postojeće tehnologije recikliranja proizvode plastiku koja je kvalitetna samo za djeću i tepihe.

Tvrtka koja stoji iza proboja, Carbios, priopćila je kako ima za cilj recikliranje u industrijskom razmjeru u roku od pet godina, a surađivala je s glavnim tvrtkama, uključujući Pepsi i L'Oréal kako bi ubrzali razvoj.

Milijarde tona plastičnog otpada onečištile su planet, od Arktika do najdubljeg oceanskog rova ​​te nedvojbeno predstavljaju poseban rizik za život mora. Novi enzim obznanjen u časopisu Nature 8. travnja 2020., a rad na enzimu započeo je detaljnim pregledom 100.000 mikroorganizama kako bi se došlo do najperspektivnijeg kandidata, uključujući listopadnu kompostnu bugu koja je prvi put otkrivena 2012. godine.

"Bilo je potpuno zaboravljeno, ali pokazalo se da je najbolje", rekao je prof Alain Marty na Université de Toulouse u Francuskoj, glavni znanstveni direktor Carbiosa.

Znanstvenici su analizirali enzim i uveli mutacije kako bi poboljšali njegovu sposobnost razgradnje PET plastike iz koje se izrađuju boce od pića. Također su ga učinili stabilnim na 72 ° C, što je blizu savršene temperature za brzu razgradnju.

Tim je pomoću optimiziranog enzima razgradio tonu otpadnih plastičnih boca, koje su se u roku od 10 sati razgradile za 90%. Znanstvenici su tada upotrijebili materijal za izradu novih plastičnih boca hrane.

Carbios je ujedno ostvario i ugovor s biotehnološkom tvrtkom Novozymes za proizvodnju novog enzima, ovaj put koristeći gljivice. Tvrde kako je cijena enzima samo 4% troškova djevičanske plastike napravljene od ulja.

Boce otpada također se moraju usitniti i zagrijati prije dodavanja enzima, tako da će reciklirani PET biti skuplji od neuobičajene plastike. No, Martin Stephan, zamjenik izvršnog direktora Carbiosa, rekao je da se postojeća reciklirana plastika slabije kvalitete prodaje premijom zbog nedostatka opskrbe.

"Mi smo prva tvrtka koja je na tržište iznijela ovu tehnologiju", rekao je Stephan. "Naš je cilj biti aktivan do 2024., 2025. godine u velikim industrijskim razmjerima."

Rekao je da je smanjenje upotrebe plastike jedan dio rješavanja problema otpada. „Ali svi znamo da plastika donosi veliku vrijednost društvu, u hrani, medicinskoj njezi, prijevozu. Problem je plastični otpad. " Povećavanje sakupljanja plastičnog otpada bilo je ključno, rekao je Stephan, a otprilike polovina svega plastike završi u okolišu ili na odlagalištima.

Drugi tim znanstvenika otkrio je u 2018. godini da su slučajno stvorili enzim koji razgrađuje plastične boce od pića. Jedan od ljudi koji stoji iza ovog napretka, prof. John McGeehan, direktor Centra za enzimske inovacije na Sveučilištu u Portsmouthu, rekao je da je Carbios vodeća inženjerska enzimska tvrtka za razbijanje PET i da je novo otkriće značajan napredak;
"To nam daje mogućnost istinskog biološkog recikliranja PET ambalaža, radi se o vrlo velikom napretku u pogledu brzine, učinkovitosti i toplinske tolerancije ", rekao je McGeehan. „To predstavlja značajan iskorak za istinsku kružnu reciklažu PET-a i ima potencijal da se smanji naše oslanjanje na naftu, smanji emisije ugljika i potrošnju energije i potakne na prikupljanje i recikliranje otpadne plastike.“

Znanstvenici također postižu napredak u pronalaženju bioloških načina za razbijanje drugih glavnih vrsta plastike. U ožujku su njemački istraživači otkrili bugu koja se goji otrovnim poliuretanom, dok su ranija istraživanja pokazala da ličinke voštanog molja - koje se obično uzgajaju kao mamac ribe - mogu pojesti polietilenske vrećice

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.