ISTRAŽIVANJE: Coca-Cola, Pepsi i Nestlé treću godinu zaredom proizvode najviše plastičnog otpada na svijetu

Eko-aktivisti proveli su istraživanje u 50 zemalja svijeta i utvrdili da su ove tri tvrtke vodeće u pogledu emisija plastičnog otpada. Napominju da se situacija nije promijenila u tri godine.

ISTRAŽIVANJE: Coca-Cola, Pepsi i Nestlé treću godinu zaredom proizvode najviše plastičnog otpada na svijetu Pixabay
10. 12. 2020

Aktivisti Slobodne plastike primijetili su da su tri tvrtke postigle "nulti napredak" u smanjenju plastičnog otpada. Treću godinu zaredom postali su lider u emisijama jedne od najopasnijih i najtrajnijih vrsta otpada.

U svojoj godišnjoj reviziji istraživači primjećuju da je tvrtka Coca-Cola na prvom mjestu na svijetu po količini plastičnog otpada - boce se najčešće nalaze na plažama, rijekama, parkovima i drugim mjestima u 51 od 55 zemalja anketirani. U 2019. otpad iz njihovih proizvoda bio je najzastupljeniji u 37 od 51 zemlje.

Godišnja revizija koju je provelo 15.000 volontera širom svijeta otkrila je najveći broj proizvoda od plastike svjetskih marki pronađenih u najvećem broju zemalja. Ove su godine prikupili 346 tisuća jedinica plastičnog otpada, od kojih se 63 posto moglo identificirati s logotipom tvrtke.

Zelene inicijative već su kritizirale Coca-Colu da se drži plastičnih boca - tvrtka je istaknula da je popularna među svojim kupcima. U ožujku 2020., Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé i Unilever osuđeni su za emisije preko pola milijuna tona plastike u šest zemalja u razvoju godišnje. To je postalo poznato iz studije nevladine organizacije Tearfund.

"Najveće svjetske korporacije zagađivači kažu da rade naporno na suzbijanju zagađenja, ali umjesto toga nastavljaju proizvoditi štetnu plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu", rekla je Emma Priestland, koordinatorica globalne kampanje o besplatnoj plastici.

Pristland je dodao da je jedini način da se zaustavi sve veća količina plastičnog otpada zabrana njegove proizvodnje, postupno ukidanje jednokratnog posuđa i uvođenje sustava za ponovnu upotrebu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.