Žetončićima je mjesto u cirkusu, a ne u politici - pospremimo ih tamo gdje im je mjesto i izađimo na izbore 17. travnja

ANDREA SPETTACOLARE vladao je "Il Grande Circo Parlamento" 8 godina! Je li odzvonilo ZEKANOVIĆIMA, HRELJAMA, PETIRKAMA, ČAČIĆIMA, HREBAKIMA, PUPOVCIMA, KAJTAZIJIMA, RADINIMA, ŠTROMARIMA, SUACHAMA, DUMBOVIĆIMA...

Bez ŽETONČIĆA Plenković nikad ne bi imao vlast u Saboru, a izvorno su "Bandićevi žetončići", preletači, prebjezi... omogućili VELIKOM ŽONGLERU da se poigrava s njima, a još više s građanima Hrvatske! Smrt za demokraciju su "razni zekanovići"!

Devijantna i izopačena politička ponašanja unazadila su našu demokraciju, a spretni žongleri vladaju apsolutističkom moći i imaju 100 % vlast, iako ih je biralo svega 17 %!

Sredinom prošlog desetljeća evidentirani su još razni prebjezi iz HNS-a, SDP-a i HSS-a – Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga, Ivica Mišić i Zdravko Ronko...

Žetončićima je mjesto u cirkusu, a ne u politici - pospremimo ih tamo gdje im je mjesto i izađimo na izbore 17. travnja Mario Jurjević / Start
11. 4. 2024

Napisao: Borut Černelić

Ilustracija: Mario Jurjević

Copyright: Start

Žetončiće je u politički prostor uveo Milan Bandić. Zagrebački gradonačelnik prvi je progovorio o saborskim prebjezima, odnosno jačanju kluba zastupnika njegove stranke koja je podržavala vladajuću većinu HDZ-a.

„Trenutno nas je 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu. No, o tome ćemo nakon Uskrsa“, poručio je Bandić na utemeljiteljskoj skupštini svoje stranke u Bjelovaru (Večernji list - https://www.vecernji.hr/vijesti/bandic-o-novim-prelascima-imam-jos-dva-tri-zetoncica-u-dzepu-1298919).

Sa saborske govornice, nekoliko dana kasnije, osudu te Bandićeve izjave tražila je Anka Mrak Taritaš, navodeći kako je nedopustivo da gradonačelnik najvećeg grada u zemlji saborske zastupnike nazove „žetončići“.

“Odgovornost u politici je nešto o čemu moramo svi razmisliti i svi jednoglasno to ‘žetončići’ trebamo osuditi jer to loše govori o politici političkim strankama i ovom saboru”, ustvrdila je Mrak Taritaš (24sata - https://www.24sata.hr/news/taritas-pozvala-zastupnike-da-osude-izjavu-o-zetoncicima-612672).

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru prije glasanja o GUP-u sada već davne 2016. godine ustvrdio je kako se ne boji za vladajuću većinu.

„Ne čine "Bandićevi žetončići’ parlamentarnu većinu. Ja ne znam tko su uopće ti ‘žetončići’ u njegovu klubu. Ja bih vas podsjetio da prije nego što je dio zastupnika iz HSS-a i SDP-a pristupio klubu Milana Bandića, mi smo imali većinu od 77 ruku u Saboru. Ti kolege zastupnice i zastupnici, koji su se naknadno pojavili, podebljali su na neki način klub Milana Bandića, a nije klub Milana Bandića spasio koaliciju, jer i bez njih imamo 77 ruku. Onim zastupnicima koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića i zastupnicima nacionalnih manjina i u klubu Milana Bandića imamo većinu. Kad bi se to troje zastupnika, koji su izvorno bili u klubu Milana Bandića udaljilo od vladajuće većine, to je druga stvar, ali to nisu oni koje se u javnosti naziva ‘žetončićima’. Kad bi cijeli klub Milana Bandića otišao, onda u tom trenutku ne bismo imali vladajuću većinu“, ustvrdio je Bačić.

Tako je zapravo započela takozvana velika igra HDZ-a i posebice njegova ovovremnog umotvorca, sjajnog žonglera sitnižem koji upravo zahvaljujući prelatačima čvrsto drži vlast u oba svoja mandata. On je toliko usavršio žongliranje prebjezima, nezadovoljnicima, žetončićima iz drugih stranaka da njegov model naprosto nije i ne može opstati bez takozvanih "bandićevih žetončića" (nekdašnji gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je u Sabor ušao iz redova Čačićevih Reformista, Željko Lacković koji je mijenjao samog Milana Bandića.

U Klubu zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru tada je bilo 55 zastupnika. Kad se njima pribroji šest zastupnika iz Kluba HNS-a (uključujući nezavisne Tomislava Sauchu i Maria Habeka koji su napustili SDP), osam zastupnika manjina i četiri zastupnika iz Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a dolazimo do brojke 73. I razliku do 76 ruku Plenković i ekipa pronašli su baš u Dumboviću, Lackoviću, ali iz Bandićevog kluba otišli su i Ana Komparić Devčić, bivša SDP-ovka, koja ni kad je bila među „žetončićima“ nije uvijek glasala po volji vladajućih.

Tada je jo Bandić bio jako utjecajan i važan i nije se nikada znalo kako će se  opredijeliti preostali članovi njegova 365 Kluba. Kažmir Varda je t vrdio da nije žetončić, no radio je  “na Plenkovićevim projektima”.  Sredinom prošlog desetljeća evidentirani su još razni prebjezi iz HNS-a, SDP-a i HSS-a – Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga, Ivica Mišić i Zdravko Ronko...

No to je priča koja je više manje poznata, a pravo je pitanje hoće li veliki majstor kuhinje, svojevrsni spletkar i vrhunski žongler žetončićima i dalje moći vladati uz pomoć "zekanovića" Velika je vjerojatnost da se tako što opet dogodi, jer koliko pokazuje novija politička povijest, preletača, bezkičmenjaka, žetončića koji su okretali leđa svojoj stranci i biračima nikada nije nedostajalo. Na nama je 17. travnja da takve scenarije svedemo na najmanju moguću mjeru.

Stoga ako želite čistu politiku, bez preletavanja odlučite sami već sljedećeg tjedna.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.