I HDZ, HNS i HSS na "platnom spisku" uhićenog ivanićgradskog tajkuna Kreše Peteka, milijunima "podmazivao" političare i direktore da bi dobio posao

Glavni protagonist afere Janaf s 1,9 milijuna kuna podmitio je Dragana Kovačevića da bi dobio posao, a koristio se i političkim vezama da bi uspio u javnim nabavama, optužuje Uskok znane poduzetnike, političare, vrhušku iz Janafa, dvojicu saborskih zastupnika… u nečasnim pothvatima koji zrcale hrvatsko društvo i poslovno-političke marifetluke. Podmažeš i voziš, bila je njegova agenda godinama, a u svojim godišnjim financijskim izvješćima posljednjeg desetljeća redovito ga spominju navedene stranke te Državno izborno povjerenstvo koje evidentira sve donatore stranaka

I HDZ, HNS i HSS na "platnom spisku" uhićenog ivanićgradskog tajkuna Kreše Peteka, milijunima "podmazivao" političare i direktore da bi dobio posao Marko Prpic/PIXSELL
18. 9. 2020

Napisao: Borut Černelić

Foto:  Marko Prpić/PIXSELL

Pozadina je to velike zajedničke akcije Policije i USKOK-a u kojoj su pali tajkun iz Ivanić Grada, vrhuška iz Janafa, dvojica saborskih zastupnika, nekolicina poduzetnika… Osim Kreše Peteka privedeno je njih još desetak osumnjičenih. Dragan Kovačević, direktor Janafa u tri mandata, tereti se da je od Peteka primio 1,9 milijuna kuna mita. Dražen Barišić, velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik te Vinko Grgić, SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške, najveće su političke ribe upetljane u ovu skandaloznu aferu u kojoj ih Uskok i Policija terete da su pogodovali jednima na račun drugih te da su koristili svoje dužnosničke pozicije.
Prvoosumnjičeni u istrazi je poduzetnik Krešo Petek, osnivač i suvlasnik tvrtke "Elektro centar Petek" iz Ivanić-Grada. Sumnjiči ga se da je šefu Janafa dao skoro dva milijuna kuna mita kako bi njegovoj tvrtki sredio unosne poslove s Janafom.
Dražen Barišić, velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik te Vinko Grgić, SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Nove Gradiške, obuhvaćeni su istragom. Obojici je skinut zastupnički imunitet i u Saboru, a DORH i za njih traži istražni zatvor.
Ime tvrtke „Elektro centar Petek“ jedno je od najčešćih koje se spominje u financijskim izvješćima Državnog izbornog povjerenstva te u godišnjim izvještajima stranaka u posljednjem desetljeću. Gotovo da i nije bilo izbora na kojima se nije pojavilo ime ivanićgradske kompanije kao jednog od najvećih sponzora i to uglavnom stranaka desnog i centrističkog spektra. Tako je HDZ od tvrtke Kreše Peteka, 2016. inkasirao 80.000 kuna, a četiri godine ranije na istu je stranku „stavio“ 120.000 kuna. No nije vodeća hrvatska stranka jedina na koju je igrao ivanićgradski poduzetnik. Zabilježena je tako te iste 2012. godine i donacija od 20.000 kuna HSS-u u VI. Izbornoj jedinici u kojoj je na listi bila i Mirjana Petir i koju se dovodilo u vezu s Petekom, koji se pokušavao domoći upravljanja nad lokalnim cesta. Nerijetko je tvrtka pomagala ovoj stranci kojoj je tada na čelu bio Branko Hrg i za čijeg je mandata u Križevcima posao dobivao Krešo Petek.
Arhive otkrivaju i kako je agilni i vladajućim strankama sklon poduzetnik u 2011. i 2012. i službeno evidentirao pozamašne uplate HNS-u, čiji su tada predsjednici bili prvo Vesna Pusić, a potom i Radomir Čačić. „Haenesovcima“ je 2011. na račun od donatora sjelo 354.400 kn, godinu potom prihod od „sponzora“ bio im je 138.000 kuna, a najviše od toga stiglo je s računa "Elektro centra Petek" iz Ivanić Grada.
Krešo Petek igrao je uvijek na sigurne karte i donirao ponajprije onima koji su bili na vlasti. Ispada kako su mu se donatorski ulozi višestruko isplatili, jer njegova je tvrtka nerijetko bila dobitnikom brojnih državnih javnih natječaja. Do sredine 2017. "Elektro centar Petek" imao je evidentiranih 186 ugovora s „državom“ u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna. Najviša je ova kompanija iz istočnog dijela Zagrebačke županije radila s HEP-om, Inom, Hrvatskim vodama, Plinacromom, Janafom, Gradom Zagrebom, VG Goričankom, Hrvatskim autocestama… Do 2017. ova je ivanićgradska tvrtka sklopila s državom 186 ugovora u vrijednosti većoj od 300 milijuna kuna. Najviše s HEP-om, Inom, Hrvatskim autocestama, Plinacro, Gradom Zagrebom, Hrvatskim vodama... U minulih godinu i pol "Elektro centar Petek" utržio je više od 20 milijuna kuna od raznih javnih poduzeća, najviše od HEP-a. S tvrtkom VG Goričanka iz Velike Gorice sklopili su dva posla u vrijednosti 24 milijuna kuna. Važno je istaknuti kako gore navedeno sasvim sigurno nije jedino što je godinama "honorirao" "Elektro centar Petek".

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.