Bez oceana nema nam života! Predanost zaštiti oceana od plastike i drugih oblika onečišćenja svima je prioritet, poruka je iz Bresta

Čelnici iz oko 30 zemalja svijeta, među njima i Andrej Plenković, danas su u Brestu u Francuskoj obećali poduzeti konkretne mjere za zaštitu oceana od plastike i drugih oblika onečišćenja i ilegalnih aktivnosti. - Količina plastičnog otpada u oceanima poziv je svima na djelovanje odmah, istaknuo je hrvatski predsjednik Vlade

Bez oceana nema nam života! Predanost zaštiti oceana od plastike i drugih oblika onečišćenja svima je prioritet, poruka je iz Bresta Romeo Ibrišević
12. 2. 2022

Snimili: Romeo Ibrišević i Sergei Tokmakov Terms.Law /Pixabay

 - Ocean održava naše živote na ovom planetu, proizvodi više od polovice kisika i pruža dom za više od 80 posto svih živih bića, kazao je na skupu John Kerry, američki izaslanik za klimu. Istaknuo je važnost oceana u govoru na konferenciji. Međunarodna zajednica mora krenuti u puno većoj brzini kako bi obranila ocean.

Kao ključna područja djelovanja naveo je smanjenje emisija iz sektora pomorstva, jačanje morskih obnovljivih izvora energije te obnovu morskih i obalnih ekosustava, učinkovito procesuiranje ilegalnih aktivnosti na moru i borbu protiv plastike koja guši ocean.

Preuzete su obveze u Brestu. Naglašeno je kako će se ove godine konsolidirati djelovanje.

- Možemo donositi povijesne odluke i moramo početi danas, rekao je domaćin konferencije pod nazivom "Jedan ocean", francuski predsjednik Emmanuel Macron.. Konferencija je jedan od događaja u sklopu inicijative Desetljeće oceana, koju su Ujedinjeni narodi proglasili za razdoblje od 2021. do 2030. godine.
 

Konferenciji, koja je dio francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, nazočila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je kasnije pozvala na ambiciozan sporazum o očuvanju i održivom korištenju morske biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne jurisdikcije ove godine.
 

Istaknula je niz inicijativa za zaštitu europskih mora, poput sprječavanja onečišćenja u Sredozemlju i smanjenja emisija u Sjevernom i Baltičkom moru, te naglasila da Europa gradi "digitalni blizanac oceana", razvijajući digitalnu mrežu satelita, morsku infrastrukturu. i podvodne dronove.
 

Konferencija je također uključivala sastanak predsjednika parlamenata država članica EU na kojem se raspravljalo o nizu tema, uključujući zaštitu morskih resursa i biološke raznolikosti, borbu protiv onečišćenja, posebice plastike, klimatske promjene i promicanje upravljanja oceanima.
Cilj konferencije u Bretanji na krajnjem sjeverozapadu Francuske, koja je započela u srijedu, a završava danas, bio je potaknuti međunarodnu zajednicu na poduzimanje opipljivih akcija za očuvanje zdravog oceana.

Andrej Plenković istaknuo je na Konferenciji: - Količina plastičnog otpada u oceanima poziv je svima na djelovanje odmah! Želimo što snažnije mjere protiv onečišćenja. U borbi s globalnim zatopljavanjem, očuvanje oceana i mora ključno je za zaštitu planeta, bioraznolikosti, sigurnosti hrane i života.

Više od 30 događaja održano je u Brestu u srijedu i četvrtak, kao što je Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), koja je organizirala tematske radionice o znanstvenim otkrićima i podizanju svijesti u svrhu podrške održivom upravljanju oceanom.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.