1350 različitih životinjskih vrsta u velikoj opasnosti zbog krčenja šuma, a BMW i Pirelli, uz "Birdlife" odlučili su štititi prirodni eko sustav i poticati proizvodnju prirodne gume

BMW Grupa i Pirelli zajedno s Birdlife Internationalom pokreću projekt za doprinos očuvanju prirodnog eko sustava Indonezije. Projekt potiče proizvodnju prirodne gume za zaštitu biološke raznolikosti i lokalnih zajednica u šumi Hutan Harapan.
 
 
1350 različitih životinjskih vrsta u velikoj opasnosti zbog krčenja šuma, a BMW i Pirelli, uz "Birdlife" odlučili su štititi prirodni eko sustav i poticati proizvodnju prirodne gume bmw
5. 10. 2022

München, Milano, Cambridge

 Birdlife International - nevladina organizacija koja čuva globalnu bioraznolikost, staništa i ptice znana je u očuvanju prirodnog ekosustava i zaštiti ugroženih životinjskih vrsta u šumama Indonezije. BMW Grupa i Pirelli su im se pridružili u trogodišnjem projektu koji ima za cilj favorizirati dugoročnu proizvodnju održive prirodne gume bez krčenja šuma u Indoneziji.

U Indoneziji projekt provode brojne nevladine organizacije kojima koordinira lokalni konzorcij PT Restorasi Ekosistem Indonesia (PT Reki). U Indoneziji je uzgoj prirodnog kaučuka jedan od tradicionalnih izvora prihoda lokalnog stanovništva.

Projekt se nalazi u dijelu prašume Hutan Harapan (otok Sumatra), koja je dom za oko 1350 različitih životinjskih vrsta. Bit će u obliku niza inicijativa usmjerenih na poboljšanje kvalitete života autohtone zajednice kroz zaštitu prava na zemljište poljoprivrednika i promicanje prava žena, očuvanje područja bez krčenja šuma od 2700 hektara i zaštitu nekoliko ugroženih vrsta. Različite aktivnosti će se provoditi u skladu s ciljevima Globalne platforme održive prirodne gume (GPSNR), platforme s više dionika za održivi razvoj poslovanja s prirodnom gumom, čiji su osnivači BMW Group, Pirelli i Birdlife International članova.

Partnerstvo između BMW Grupe i Pirellija u podršci indonezijskoj šumi Hutan Harapan dio je zajedničkog puta do održive prirodne gume. U tom kontekstu, Pirelli je razvio i proizveo prvu gumu na svijetu, Pirelli P ZERO, certificiranu od strane Forest Stewardship Council (FSC), ugrađenu u novi BMW X5 Plug-in Hybrid, zauzvrat prvi automobil na svijetu opremljen gumama s ovim certifikatom.
 

GLAVNE AKTIVNOSTI PROJEKTA

Projekt koji su predstavili Pirelli, BMW Group i Birdlife International predviđa uključivanje niza dionika: lokalnih zajednica, vladinih agencija i cijelog lanca vrijednosti prirodne gume.

Trogodišnji program uključuje više aktivnosti, uključujući:

Pristup agrošumarstva u kontekstu prirodnog kaučuka, kako ga promovira GPSNR, za optimizaciju odnosa između proizvodnje, diverzifikaciju prihoda različitim kulturama na istom području, očuvanje biološke raznolikosti, plodnost tla, kapitalizaciju resursa s kružnog stajališta i sekvestraciju ugljika .
Dobre poljoprivredne prakse (GAP): tečajevi obuke za male posjednike o dobrim praksama uzgoja i upravljanja plantažama, kao potpora okolišu, produktivnosti i poboljšanju uvjeta života i rada malih posjednika.
Angažman lokalne zajednice: uključivanje obitelji poljoprivrednika aktivnih na tom području kako bi se identificiralo, osiguralo poštivanje i zaštita njihovih uobičajenih prava.
Zaštita šuma: praćenje i izravna provjera šumskog područja putem čuvara, dronova i satelitskih tehnologija upravljanja.
Osnaživanje žena: radionice za žene kako bi razvile vještine s ciljem konačnog zauzimanja potencijalnih novih uloga, s posebnom pažnjom na aktivnosti povezane s održivim upravljanjem prirodnom gumom i zaštitom biološke raznolikosti i šuma.
Briga i zaštita životinja: popis stanovništva i praćenje najugroženijih životinjskih vrsta kao što su sumatranski tigar, kljun kljun, veliki zeleni lišćar i okretni gibon, uz uključivanje lokalnih zajednica u aktivne uloge zaštite šuma i biološke raznolikosti.
Sljedivost i korištenje održive prirodne gume: stvaranje zadruge uzgajivača prirodnog kaučuka kako bi se omogućila izravna opskrba prirodnom gumom iz zajednica u pogone za preradu u regiji; uvođenje dokumentacije za sljedivost gume od plantaže do prerađivača.

Birdlife International će koordinirati s Pirellijem i BMW Grupom o napretku projekta i rezultatima postignutim kroz plan periodičnog izvješćivanja.
 

“Kao vrhunski proizvođač, naš je cilj predvoditi održivost i aktivno preuzeti odgovornost unutar naših lanaca opskrbe. U borbi protiv klimatskih promjena, uvodimo ciljane mjere za potporu biološke raznolikosti i očuvanja tropskih prašuma”, rekao je dr. Andreas Wendt, član uprave BMW AG za nabavu i mrežu dobavljača. “Naš projekt u Indoneziji pomoći će ljudima i lokalnom gospodarstvu da rade u većem skladu s prirodom. Istodobno, također će podržati lokalne zajednice profesionalizirajući njihove tradicionalne metode uzgoja prirodnog kaučuka.”

Giovanni Tronchetti Provera, Pirellijev stariji potpredsjednik za održivost i buduću mobilnost, rekao je: „Razvoj ovog projekta temelji se na načelima transparentnosti i opipljivosti koji su uvijek vodili Pirellijeve akcije. Zajedno s BMW Grupom, kao potpora ciljevima Birdlifea, namjeravamo biti aktivni dio projekta koji ima za cilj imati sveobuhvatan održivi utjecaj na prirodnu gumu, u uvjerenju da zajednica, biološka raznolikost i poslovanje moraju rasti podržavajući jedni druge , stvarajući zajedničku društveno-okolišnu vrijednost.”

Patricia Zurita, izvršna direktorica BirdLife Internationala, komentirala je: “BirdLife radi izvan vrsta i lokaliteta kako bi se pozabavio sustavnim pokretačima biološke raznolikosti i klimatske krize te promovirao svijet koji je pozitivan i ugljično neutralan. Zbog toga smo se pridružili GPSNR-u i pozdravljamo ovu suradnju s Pirellijem i BMW-om kako bismo ugradili prakse za zaštitu prirode u lanac vrijednosti gume”.
 

BIRDLIFE INTERNATIONAL

BirdLife International najveće je svjetsko partnerstvo za očuvanje prirode sa 117 partnera. Naša je svrha očuvanje globalne bioraznolikosti, staništa i ptica, radeći s ljudima i poduzećima u održivom korištenju prirodnih resursa. Kako bismo informirali i unaprijedili poslovnu politiku i praksu temeljenu na dokazima, nudimo mnoštvo vlasničkih podataka i alata, pružamo znanstveno utemeljene konzultacije i imamo čizme na terenu u 115 zemalja. Na globalnoj razini, naši podaci o znanosti i bioraznolikosti informiraju se o međunarodnom dijalogu o politici, a u području 'okoliša i ekologije', BirdLife je rangiran kao broj 1 u Ujedinjenom Kraljevstvu za istraživanja s velikim utjecajem. Lokalno, naši partneri pružaju akutni uvid u probleme i rješenja na razini krajolika i zajednice te imaju legitimitet angažiranja i zastupanja na svim razinama vlasti.

 

PIRELLI I ODRŽIVA PRIRODNA GUMA

Pirelli održivi razvoj stavlja u središte vlastitog rasta, duž cijelog lanca vrijednosti.
Održivo upravljanje lancem opskrbe prirodnog kaučuka dovela je do toga da je Pirelli predan planu aktivnosti koji se temelji na obuci i razmjeni dobrih praksi u zemljama iz kojih materijal potječe. To je u skladu s načelima i vrijednostima prikupljenim u Politici održivog upravljanja prirodnom gumom koju je tvrtka pokrenula 2017. i ažurirana 2021. Politika je rezultat konzultacija s ključnim dionicima u lancu vrijednosti prirodnog kaučuka, uključujući međunarodne nevladine organizacije , Pirellijevi glavni dobavljači prirodnog kaučuka, posrednici i uzgajivači opskrbnog lanca, automobilski klijenti i multilateralne međunarodne organizacije. Osim toga, Pirelli je jedan od članova osnivača Globalne platforme za održivu prirodnu gumu (GPSNR), platforme s više dionika rođene 2018. s ciljem podrške održivom razvoju poslovanja prirodne gume na globalnoj razini, do korist cijelog lanca vrijednosti. Ujedinjujući održivost i inovacije, Pirelli je prva tvrtka na svijetu koja je proizvela liniju guma s prirodnom gumom i rajonom certificiranih od strane Forest Stewardship Council (FSC).
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.