Započinje probno razdoblje četverodnevnog radnog tjedna u Španjolskoj

Vlada se slaže s prijedlogom ljevičarske stranke Más País kojom se tvrtkama omogućuje testiranje smanjenog radnog vremena

Započinje probno razdoblje četverodnevnog radnog tjedna u Španjolskoj Unsplash
15. 3. 2021

Španjolska bi mogla postati jedna od prvih zemalja na svijetu koja će isprobati četverodnevni radni tjedan nakon što je vlada pristala pokrenuti skromni pilot projekt za tvrtke zainteresirane za tu ideju.

Ranije ove godine, mala ljevičarska španjolska stranka Más País objavila je da je vlada prihvatila njezin prijedlog da se ideja testira. Otada su održani razgovori, a sljedeći će se sastanak održati u narednim tjednima.

"S četverodnevnim radnim tjednom (32 sata) započinjemo s pravom raspodjelom našeg vremena", rekao je Iñigo Errejón iz Más Paísa na Twitteru.

Od Novog Zelanda do Njemačke, ideja se neprestano uvećavala na globalnoj razini. Glavne pozitivne karakteristike ovog modela su povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borba protiv klimatskih promjena. Prijedlog je između ostalog dobio novo značenje jer pandemija zaoštrava probleme oko dobrobiti, psihičkog izgaranja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Lijeve stranke u Španjolskoj - gdje je 44-dnevni štrajk u Barceloni 1919. rezultirao time da je zemlja postala jedna od prvih u zapadnoj Europi koja je usvojila osmosatni radni dan - prihvatile su tu ideju. “Španjolska je jedna od zemalja u kojoj radnici ulože više sati od europskog prosjeka. Ali nismo među najproduktivnijim zemljama", rekao je Errejón. "Držim da rad više sati ne znači i bolji rad."

Iako će se točni detalji pilota uskladiti s vladom, njegova je stranka predložila trogodišnji projekt vrijedan 50 milijuna eura koji će tvrtkama omogućiti prijelazno razdoblje. Na primjer, troškovi naleta tvrtke u četverodnevni radni tjedan mogli bi se pokriti na 100 posto prve godine, 50 posto druge godine i 33 posto treće godine.

"S ovim brojkama računamo da bismo mogli pokriti oko 200 tvrtki, s ukupno negdje od 3.000 do 6.000 radnika", rekao je Héctor Tejero iz Más Paísa. "Jedine crvene linije su da želimo vidjeti istinsko smanjenje radnog vremena, a ne gubitak plaće ili posla."

Tejero je procijenio da bi test mogao započeti već na jesen, pokrenuvši prvu nacionalnu inicijativu za smanjenje radnog vremena otkako se Francuska počela kretati prema ograničavanju radnog tjedna u 35 sati 1998. godine. "Španjolska će biti prva zemlja koja će započeti ovaj projekt u Europi", rekao je Tejero. "Test projekt poput ovog nije proveden nigdje u svijetu."

Stranka je predložila da eksperimentom rukovodi panel stručnjaka - uključujući predstavnike vlade, radničkih sindikata i poslovnih lobija - koji će također pomoći u analizi rezultata.

Ono što se Más País nada da će vidjeti je odjek iskustva softverske tvrtke Delsol, južne španjolske tvrtke koja je prošle godine postala prva u zemlji koja je provela četverodnevni radni tjedan. "Primijetili su smanjenje izostanka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su sretniji", rekao je Tejero.

Izvor iz španjolskog ministarstva industrije rekao je da su razgovori oko pilot-projekta u početnoj fazi. U ovom trenutku sve je za raspravu, od troškova eksperimenta do broja uključenih tvrtki i vremenskog perioda, dodala je.

Ideja se u nekim krajevima suočila s protivljenjem, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji opisao ju je kao "ludilo" nakon najgore recesije u zemlji od građanskog rata. "Izlazak iz ove krize zahtijeva više rada, a ne manje", rekao je Ricardo Mur iz CEOE-a na forumu u prosincu.

U svakom slučaju, razvoj ovog eksperimenta pomno će se pratiti u Velikoj Britaniji i širom svijeta. "Koliko razumijem, ovo bi bio prvi takav eksperiment ikad na nacionalnoj razini u četverodnevnom tjednu," rekao je Joe Ryle iz četverodnevne tjedne kampanje. "Pozivamo vlade širom svijeta da slijede španjolski primjer utirejući put četverodnevnom radnom tjednu."

Smanjenje radnog vremena opisao je kao dugotrajno. "Jasno je da način na koji trenutno radimo ljude puni stresom čime dolazi i do "burnouta" od prekomjernog rada i uzrokuje velike probleme na radnom mjestu i mentalnom zdravlju", rekao je. “Četverodnevni tjedan bio bi dobar za gospodarstvo, dobar za radnike i dobar za okoliš. Što je loše u tome?"

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.