Španjolska brani svoje granice. Sada je red na nas. Invazija migranata iz Maroka na Ceutu. Salvini u Italiji očajan

6 tisuća migranata iz Maroka preplavilo španjolsku Ceutu, a ljevičarska vlada izvela vojsku kako bi zaštitila španjolske i europske granice. Njemački brod na Mediteranu spasio 450 migranata i vodi ih prema Italiji. Matteo Salvini, ministar policije u Italiji zgrožen pozvao talijanske dužnosnike da mu daju podršku i da ne dozvole isto, jer Lampedusa i Italija bi mogli biti sljedeći na redu.

Španjolska brani svoje granice. Sada je red na nas.  Invazija migranata iz Maroka na Ceutu. Salvini u Italiji očajan REUTERS/Jon Nazca JON NAZCA
19. 5. 2021

Foto: REUTERS/Jon Nazca JON NAZCA/Pixell

Na plaži Tarajal, Španjolska je rasporedila vojsku i upotrijebila suzavac protiv migranata koji su pristizali morem. Njih 2700 je vraćeno. Ispred Tunisa najmanje je 24 migranta nestalo. U Španjolskoj je vojska raspoređena, a za nekoliko sati protjerano je pet tisuća migranata. Salvini u Italiji moli Talijansku vladu da isto uradi i brani granice. Španjolska vojska raspoređena je u Ceuti, španjolskoj enklavi u Maroku, nakon dolaska oko 6 tisuća migranata iz unutrašnjosti Maroka, a da marokanske vlasti nisu intervenirale. "Španjolska je vojska na granici kao odvraćanje, ali na marokanskoj strani postoji ogroman broj ljudi koji je spreman ući", rekao je Juan Jesus Vivas, predstavnik gradonačelnika Ceute, radiju Cadena Ser, govoreći o "invaziji".

Posljednjih tjedana bilo je utapanja kod obale Tunisa, uz porast učestalosti putovanja u Europu iz Tunisa i Libije u Italiju zbog poboljšanja vremena. Više od 60 migranata umrlo je u sličnim incidentima u blizini obale Tunisa posljednjih tjedana. UN-ova agencija za izbjeglice, UNHCR, kaže da je ove godine morem prema Europi prešlo najmanje od 23.500 ljudi, pri čemu se njih većina iskrcala u Italiji i Španjolskoj iz Tunisa i Alžira. UNHCR procjenjuje da je ove godine 633 osoba umrlo ili nestalo u tranzitu.

Španjolski premijer Pedro Sanchez najavio je da će otići u enklave Ceuta i Melilla, nakon što je oko 6.000 migranata iz Maroka ušlo u Ceutu za nekoliko sati. Prema El Paisu, Sanchez  je kralja Felipea VI obavijestio o situaciji, upozorio je Maroko da će Španjolska braniti svoje nacionalne granice: "Bit ćemo čvrsti pred bilo kakvim izazovom. Želim komunicirati sa svim Španjolcima, a posebno onima koji žive u Ceuti i Melilli da ćemo uspostaviti red što je brže moguće", rekao je Sanchez na tiskovnoj konferenciji.

"Integritet Ceute kao dijela naše nacije, španjolske nacije, njene sigurnosti i spokoja naših sunarodnjaka i stanovnika jamči Španjolska vlada svim raspoloživim sredstvima," dodao je. "Kao predsjednik Vlade, uvijek sam čvrsto vjerovao da je Maroko zemlja partner, prijatelj Španjolske, i to bi trebalo biti i dalje. Briga za naše odnose uvijek je bila dio španjolske vanjske politike, uključujući moju Vlad, dodao je Sanchez.


 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.