Četvrtina radnih mjesta u Europi ugrožena zbog pandemije koronavirusa

Stopa nezaposlenosti u Europi mogla bi se u narednim mjesecima udvostručiti, upozorava američka konzultantska tvrtka McKinsey u svom najnovijem izvješću.

Četvrtina radnih mjesta u Europi ugrožena zbog pandemije koronavirusa Gino Crescoli, Pixabay
20. 4. 2020

Američka konzultantska tvrtka McKinsey procjenjuje da bi kriza izazvana pandemijom koronavirusa mogla imati posljedice na više od četvrtine svih radnih mjesta u Europi.

Kako se navodi u najnovijoj analizi te konzultantske kuće koja je objavljena u ponedjeljak, oko 59 milijuna radnika u Europi prijeti rizik od skraćenog radnog vremena, slanja na neplaćeni godišnji odmor ili čak i trajnog gubitka radnog mjesta. Stopa nezaposlenosti bi se u narednim mjesecima mogla gotovo udvostručiti, a među najugroženije sektore spadaju trgovina, građevina, gastronomija te područje pružanja usluga. Povećani rizik također prijeti mlađim radnicima te ljudima zaposlenim u malim i srednjim poduzećima. McKinsey u svojoj najnovijoj analizi također upozorava da bi trenutačni gospodarski šok mogao dodatno povećati socijalnu nejednakost s obzirom na veliku povezanost između niskog stupnja obrazovanja i najugroženijih radnih mjesta.

Kako bi se to spriječilo, McKinsey je pozvao vlade europskih zemalja na poduzimanje brzih i odlučnih mjera. “Europa mora izbjeći značajan rast nezaposlenosti kakav je zabilježen tijekom financijske krize 2008. i 2009. godine kada se stopa nezaposlenosti povećala za 27 posto”, navodi se u izvješću.

Uz pokretanje mjera za poticanje gospodarstva, McKinsey također predlaže vladama da potaknu preusmjeravanje radnika u druge sektore te prekvalifikaciju radne snage. Kako bi se zaštitila radna mjesta, tvrtke će prema mišljenju te američke konzultantske kuće možda morati uvesti rad u smjenama, segmentirati radnu snagu ili povećati ulaganja u rad na daljinu. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.