Valcerima u Mozartovom gradu i s Johann Straussovim ml. "Na lijepom plavom Dunavu" Zagrebačka filharmonija pompozno označila početak predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom i nove 2020.

Istodobno s bečkim Novogodišnjim koncertom, samo kojih petnaestak minuta ranije, s početkom u 11 sati, Zagrebačka filharmonija na novogodišnje jutro nastupa u Grosses Festspielhaus, salzburškoj operi, a Mirko Boch ravnatelj Zagrebačke filharmonije iznimno je ponosan što je upravo njegov orkestar označio veliki europski politički i kulturni pomak Hrvatske:

- Četvrti put u zadnjih pet godina imamo čast i zadovoljstvo svirati pred zahtjevnom publikom u Salzburgu. S obzirom na to da Hrvatska s današnjim danom predsjeda Europskom unijom, na neki način tim koncertom otvaramo vrata Hrvatskoj u Europi.

Valcerima u Mozartovom gradu i s Johann Straussovim ml. "Na lijepom plavom Dunavu" Zagrebačka filharmonija pompozno označila početak predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom i nove 2020. Bojan Markičević Haron
1. 1. 2020

Zagrebačka filharmonija u novogodišnje jutro održava Novogodišnji koncert u Salzburgu. I to istodobno s najčuvenijim novogodišnjim koncertom, onom u Beču. Bit će to četvrti novogodišnji koncert Zagrebačke filharmonije u Grosses Festspielhausu. Prošle su godine Zagrebački filharmoničari gostovali u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Salzburg se već godinama trudi da dio svjetske i austrijske pažnje otme Novogodišnjem koncertu koji se održava u koncertnoj dvorani Musikverein, u središtu klasične glazbe u Beču. Grosses Festspielhaus, operna je dvorana u Mozartovu gradu gdje naši glazbenici nastupaju ponovo pred ne samo salzburškom publikom, već i posjetiteljima iz cijelog svijeta koji otkrivaju dugo čuvane tradicije novogodišnjih balova. Grosses Festspielhaus u Salzburgu gotovo je jednako značajna za svjetsku kulturu kao i čuvena „Zlatna dvorana“ bečkog Musikvereina. I ona je jedna od najljepših, a i akustički najboljih dvorana na svijetu. Svečane dvorane se za Novogodišnji koncert ukrašavaju i u Beču i u Salzburgu raznobojnim cvjetnim aranžmanima. Jednako je bilo i 30. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, gdje su hrvatski glazbenici pred brojnom publikom pokazali umješnost i predstavili uvertirno i program koji uvodi Hrvatsku u šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom.
U skladu s izvornom tradicijom, koncert Zagrebačke filharmonije u Grosses Festspielhausu u Salzburgu održava se s početkom u 11:00 sati, jednako kao i onaj u bečkom Musikvereinu. Orkestrom ravna David Danzmayr, njegov donedavni šef dirigent, a sada u funkciji počasnog prvog dirigenta, maestro. Na koncertnom repertoaru Zagrebačke filharmonije nalaze se biseri novogodišnjeg programa: "Na lijepom plavom Dunavu" J. Straussa, "Kavalir s ružom" Richarda Straussa, "Tik Tak polka", "Nova Pizzicato polka", "Egipatski marš" Johanna Straussa mlađega, ali i prekrasni Koncert za obou i orkestar u D- duru Richarda Straussa u kojem će solistički nastup imati oboistica Clara Dent-Bogányi. O nastupu u Salzburgu Mirko Boch je kazao: - Nije mala stvar što i ove godine nastupamo u Salzburgu, u njihovoj najvećoj dvorani. To je velika čast za naš orkestar, posebno zato što Salzburg ima dugu tradiciju glazbene izvrsnosti. Ima glazbeno educirano publiku – kazao je ravnatelj zagrebačke filharmonije koja broji 119 glazbenika i koja iduće godine obilježava 150 godina svoga postojanja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.