"Svi putevi vode u Rim i želim čim prije u grad ljubavi i sa Zagrebačkom filharmonijom", poručuje Milan Bandić

Glamurozno, na drugom katu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski predstavljen je program za sljedeću sezonu Koncertne dvorane Lisinski i Zagrebačke filharmonije, a nakon što je Mirko Boch, ravnatelj ekskluzivno najavio kako će perjanica HR kulture za Novu godinu orkestrirati u Omanu i Ujedinjenim Emiratima umjesto u Salzburgu, zagrebački je gradonačelnik ležerno i ironično izrazio želju da s njima putuje i u Rim

"Svi putevi vode u Rim i želim čim prije u grad ljubavi i sa Zagrebačkom filharmonijom", poručuje Milan Bandić igor stažić
23. 5. 2018

Sezona 2018./2019. Zagrebačke filharmonije i Koncertne dvorane Vatroslav  Lisinski glamurozno je predstavljena danas točno u podne u glazbenom hramu Hrvatske. Kako su rekli Dražen Siriščević, ravnatelj Dvorane, baš kao i Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije:  - ovaj program je izniman i donosi niz prvorazrednih događanja u Koncernoj dvorani Vatroslav Lisinski, ali jednako tako i brojne nastupe našeg najpoznatijeg i najboljeg orkestra. Zagrebačka će filharmonija, dakako, koncertrirati u Lisinskom i to u više navrata, no kako je njen ravnatelj najavio, bit' će i brojnih gostovanja širom svijeta. Najveća je novost prekid s dvogodišnjom tradicijom Novogodišnjeg koncerta kojeg je Filharmonija svirala u gradu Amadeusa Mozarta.

- Ponuda koju smo dobili iz Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata je bila neodoljiva i jednostavno smo odlučili izvrsnost Filharmoničara preseliti i na druge paralele i meridijane, ponosno najvaljuje sljedeću sezonu Mirko Boch.

Sve to nija nimalo zasmetalo Davida Danzmayera, dirigenta Zagrebačke filharmonije koji je bio najzaslužniji što je naš orkestar gostovao dvije godine za redom u najprestižnijem terminu u Salzburgu. Otvaranje koncertne sezone 2018./2019. biti će 27. rujna u Lisinskom , a na rasporedu je 8. simfonija Gustava Mahlera u Es duru. Filharmonijom će ravnati jedan od najboljih svjetskih dirigenata, maestro Dmitrij Kitajenko. Uz orkestar nastupiti će i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Komorni zbor Ivan Filipović, Djevojački zbor Zvjezdice... Početkom studenoga drugim će koncertom ciklusa ravnati proslavljeni Kazushi Ono, japanski dirigent planetarnog glasa koji je nekoliko godina ravnao i Zagrebačkom filharmonijom i kojeg zagrebačka i hrvatska publika pamte po senzacionalnim izvedbama. Na rasporedu su djela Ludwiga van Beethovena i Dmitrija Šostakovića, a solist za glasovirom bit će mladi zagrebački pijanist u naletu Ivan Krpan. O njemu smo u Startu pred tri mjeseca donijeli ispcrpnu priču u kojoj smo otkrili kako djeca velikih glazbenika u dobrom broju nastavljaju tamo gdje su im bili i roditelji. Brojna su još najavljena iznenađenja, a mi svakako moramo istaknuti i koncert koji će se dogoditi 24. svibnja sljedeće godine. U Lisinskom tada gostuje Renata Penezić, naša flautistica svjetskog glasa, umjetnica koja je globalno iznimno zapažena i popularna, a u nas malo manje. Bit će to prava prilika za uživanje u vrhunskom događanju kojim će ravnati David Danzmayr, a na rasporedu je Capriccio-scherzo, op.25c, Wolfgang Amadeus Mozartov čuveni Koncert za klavir i harfu u C-duru, KV 299, a najavljeno je i djelo Ludwiga van Beethovena: 9. simfonija u d-molu, opus 125. Do tada o Renati Penezić moći ćete pročitati i u sljedećem broju Starta koji izlazi početkom lipnja. Sezonu 2018./2019. zaključiti će baš onaj koji će je i otvoriti. Dmitrij Kitajenko ravnati će Zagrebačkom filharmonijom zadnjeg dana svibnja 2019., a izvoditi će djela Mahlera i Šostakovića... Velika je časti biti dio svega toga. I ove godine je Start jedan od tri najvažnija medijska pokrovitelja Zagrebačke filharmonije. Sve to samo govori kako ćemo i nadalje intenzivno pratiti događanja, a budemo li u prilici, već uskoro ćemo voditi i Vas čitatelje na neki od njihovih koncerata. Do sada smo zajedno s Vama bili u pulskoj Areni na koncertu ZF i 2 Cellos, a vodili smo vas i u bečki Musikverein.

Promociju programa budno je pratio i Milan Bandić koji je glavnu riječ prepustio dvojici vrsnih ravnatelja za koje drži da svojim umijećom, radom i izborom programa visoko pozicioniraju i jednu i drugu zagrebačku "instituciju". 

- Zagrebačka filharmonija naš je i hrvatski ponos. To je orkestar svjetskog glasa za koji se daleko čuje. Traženi su posvuda, a osim njihova gostovanja na Bliskom istoku jedva čekam dan da muziciraju i u Rimu. Vjerujte, bit ću i s njima u gradu ljubavi, pomalo se nažalio na svoj račun govorljivi gradonačelnik koji je i na taj način poručio kritičarima što misli o njihovim optužbama za učestala putovanja u glavni grad Italije. Zagrebački gradonačelnik biranim je riječima zborio o programa, no i o radu Lisinskog i Zagrebačke filharmonije, a šaljivo je komentirao optužbe za koje tvrdi da su proizvod mašte. Zagrebačku filharmoniju i Dvoranu Vatroslav Lisinski je s najblistavijim dijamantima na koje smo svi mi itekako ponosni.

Bila je ovo jedna od rijetko dobro pripremljenih promocija koja je odavala ambicije kako Filharmoničara tako i Lisinskog. Osim brojnih novinara njoj su nazočili i uglednici, glazbenici, poduzetnici, sponzori... Bio je to pun pogodak i to točno u podne, Način, sadržaj, baš kao i protagonsti, najbolje su progovarali o važnosti najavljenih kulturnih sadržaja. Biti dio toga velika je čast, a vidjeti kako već i najava programa izaziva ogroman interes i nesvakidašnju posjećenost upućuje na važnost najavljenog i izrečenoga.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.