Zagreb domaćin regionalnom natjecanju u kreiranju aplikacija

Zagreb će u listopadu biti domaćin Copernicus Hackathona, regionalnog natjecanja u kreiranju aplikacija namijenjenih korištenju podataka ambicioznog europskog programa Copernicus. Natjecanje će se održati u organizaciji zagrebačkog Geodetskog fakulteta 

13. 4. 2019

Na nedavno održanom natječaju Europske komisije, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izborio se na organizaciju Copernicus Hackathona, regionalnog natjecanja u kreiranju aplikacija namijenjenih korištenju podataka ambicioznog europskog programa Copernicus. 

Natjecanje će se održati 23. i 24. listopada, a organizira se u okviru promotivne akcije Copernicus programa koju provodi Copernicus Relay & Copernicus Academy Hrvatska (CROC), pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Podsjetimo, Copernicus je ambiciozan europski program opažanja Zemlje, kreiran s ciljem razvoja informacijskih usluga utemeljenih na promatranju Zemlje, pomoću satelita i analizama in situ podataka. Pruža informacije za poboljšanje upravljanja okolišem, razumijevanje i ublažavanje posljedica klimatskih promjena te sigurnost, odnosno omogućava uvid u „zdravlje“ Zemlje u svakom trenutku.

Hackathon je zamišljen s ciljem da se podrži stvaranje novih poslovnih ideja, kroz povećanje broja korisnika programa, čime će se ujedno podići razina svijesti o mogućnostima koje taj europski program nudi, dok će potencijalni korisnici biti osposobljeni za pristup i korištenje njegovih podataka i usluga.

Natjecanje će se održati u profesionalnoj kategoriji, namijenjenoj stručnjacima iz gospodarstva, znanstvenicima, istraživačima, inovatorima i studentima te učeničkoj, namijenjenoj učenicima srednjih škola. Svaki natjecateljski tim bit će sastavljen od stručnjaka s vještinama relevantnim za razvoj softvera, uključujući računalne programere, grafičke dizajnere i dizajnere sučelja, stručnjake za GIS i EO, voditelje projekata i tematske stručnjake.

Pobjednički tim u profesionalnoj kategoriji dobit će mjesto u Copernicus Accellerator programu, dok će pobjednici u učeničkoj kategoriji i po tematskim područjima dobiti druge vrijedne nagrade. Sudjelovanje u natjecanju je u potpunosti besplatno, a sudionicima izvan Zagreba bit će pokriveni troškovi putovanja i smještaja.

Tematska područja, najavili su organizatori, bit će, među ostalim, pametni gradovi te zaštita okoliša.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.