Privatnost građana i aplikacija za praćenje Covida-19: Gdje je sredina?

Građani trebaju mjere zaštite podataka i privatnosti kod novih aplikacija za pametne telefone koje se koriste za praćenje širenja pandemije, ističu zastupnici u Europskom parlamentu.

Privatnost građana i aplikacija za praćenje Covida-19: Gdje je sredina? Unsplash, henry perks
15. 5. 2020

Zastupnici Europskog parlamenta su tijekom plenarne sjednice u četvrtak istaknuli da aplikacije za praćenje kontakata, zajedno s drugim mjerama poput društvenog distanciranja, uvođenja zaštitnih maski i testiranja, mogu pomoći u kontroliranju širenja pandemije bolesti Covid-19.

Međutim, većina zastupnika istovremeno je naglasila da je potrebno zajamčiti sigurnost osobnih podataka i privatnost građana pri uporabi takvih aplikacija. Europarlamentarci su poručili da aplikacije za praćenje moraju biti istinski dobrovoljne, nediskriminirajuće i transparentne. Uporaba aplikacija mora biti strogo ograničena na praćenje kontakata, a podaci se moraju izbrisati čim to okolnosti dopuste.

Zastupnici su također naglasili potrebu za koordiniranim pristupom razvoju i korištenju aplikacija kako bi se osigurala njihova prekogranična interoperabilnost.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders i hrvatska državna tajnica Nikolina Brnjac složili su se sa stajalištem zastupnika da građani moraju imati povjerenje u sigurnost aplikacija. Reynders je istaknuo da će nacionalne vlasti surađivati s tijelima EU-a za zaštitu podataka kako bi se osiguralo da aplikacije za praćenje budu u skladu sa zakonima EU-a o privatnosti i zaštiti podataka. Također je naglasio da Komisija nastoji osigurati zajednički pristup među državama članicama EU-a kako bi aplikacije bile interoperabilne.

Većina država članica EU-a već je pokrenula ili namjerava pokrenuti mobilnu aplikaciju za praćenje pojedinaca koji su zaraženi ili kojima prijeti opasnost od zaraze virusom.

U rezoluciji od 17. travnja Europski parlament je istaknuo da nacionalne vlasti i vlasti EU-a moraju u potpunosti poštovati zakonodavstvo o zaštiti podataka i privatnosti. „Podaci o lokaciji s mobilnih uređaja mogu se obrađivati samo u skladu s Direktivom o e-privatnosti i Općom uredbom o zaštiti podataka“, navodi se u rezoluciji.

Komisija je 16. travnja objavila smjernice o razvoju novih aplikacija za praćenje kako bi osigurala da su u skladu s europskim zakonima o privatnosti i zaštiti osobnih podataka, a 13. svibnja smjernice za interoperabilnost odobrenih mobilnih aplikacija za praćenje zaraženih osoba.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.