Za Oliverov rođendan otkrivamo kako će izgledati skulpture koje su izradili Izvor Oreb i Emilija Karlavaris

Jeste li za da Oliveru napokon dobije spomenik? FOTO GALERIJA OLIVEROVIH SKULPTURA. Danas je njegov i dan svih njegovih obožavatelja, a bračni par umjetnika u to je ime odlučio podijeliti u Startu sve ono što su za sada pripremili u gipsu.

Oliver Dragojević danas bi proslavio svoj 76. rođendan, a još pred 3 godine Izvor i Emilija dali su se na posao. Skulpture nisu odlivene, jer novaca nema!

 - Ajmo se udružiti i ajmo svaki dat samo 10 centi i "izlit" ćemo Olivera ne u bronci, već i u zlatu! Ideja je to Startva urednika fotografije Romea Ibriševića. JESTE LI ZA?

Pokojni Dražen Vrdoljak govorio je za Olivera da je Dalmatinac s naočalama koji je od toga napravio prednost.Naočele su i za Emiliju i Izvora bil trag koji ne nestaje u beskraju!

Za Oliverov rođendan otkrivamo kako će izgledati skulpture koje su izradili Izvor Oreb i Emilija Karlavaris Romeo Ibrišević / Start
7. 12. 2023

Donosimo ekskluzivne fotografije iz ateljea Emilije Karlavaris i Izvora Oreba. Oni su napravili spomenike, koji su za sada tek odljev u gipsu i tu je sve stalo. Iako je slavni umjetnik preminuo pred više od tri godine i bez obzira što su Izvor i Emilija davno prenijeli svoje ideje u djela, skulptura nažalost još nema.

Trebalo bi gipsane predloške odvesti u ljevaonicu i izliti u nekom trajnijem matrijalu. To je ideja od prije tri godine bila od jednog Slovenca koji je čak i dijelom želio financirati lijevanje, no došla je korona i ta se ideja izjalovila…Postoje sada neke incijative da se prikupe dobrovoljni prilozi ( milodari ) i da se konačno dostojno u Vela Luci i ne samo njoj, obilježi sjećanje na dragog nam Olivera.
Emilija i Oreb su svoje napravili, a mi imam pravo biti začuđeni što još skulpura nema. I kako kaže naš urednik fotografije Romeo Ibrišević: - Ajmo se udružiti i ajmo svaki dat samo 10 centi i "izlit" ćemo Olivera ne u bronci, već i u zlatu!

Oliver Dragojević rođen je u Splitu kao peto i najmlađe dijete Mate i Kate. I za života bio je jednostavan i skroman i nikada nije volio pretjerivati. Sasvim sigurno da on ne bi gurao ni ovu veličanstvenu ideju bračnog para skulptora, no trag koji je ostavio iza sebe obavezuje sve nas da ne samo Vela Luka, već i brojna druga mjesta po Hrvatskoj krase skulpture artista, kantautora, umjetnika, veličine... kojeg i dan dana stalno pjevamo i prizivamo. Eto kako je on odgovorio na pitanje jednom prigodom, osjeća li se slavnim i zvijezdom:

– Ne, ni zvijezdom ni legendom. Uopće me za života ne diraju neke velike hvale. Mogu napraviti zaokret koji nema veze s ovim što sad radim, ali ima veze s glazbom. Glazba traži širinu, to je pošteno prema njoj. A što se tiče jednostavnosti koju ste naveli, samo mogu reći da sam takav čovjek, tako odgojen. Takvi su mi svi kod kuće. Mi smo ekipa koja ne uživa u velikim pohvalama, spektaklu, nečemu što nije prirodno. Sve je to isforsirano. Recimo, za koncert u Areni govore: dođite na spektakl. Ma nema tu toga. To je u čast glazbe. A kako sam s mora, na jugu ljudi ne trpe da je netko važan. Svi smo mi važni i, ako nisi kao oni, a čovjek si s manom, u problemu si. Ako si duhovit, od toga ćeš napraviti prednost. Pokojni Dražen Vrdoljak govorio mi je da sam Dalmatinac s naočalama koji je od toga napravio prednost. Jednom me nazvao i kozmičkim Dalmatincem, iako to još nisam dokučio – ispričao je u jednom od svojih intervjua Dragojević kojeg će ipak svi pamtiti kao veliku glazbenu legendu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.