Vodstvo EU-a nakon razornog potresa: EU je uz Hrvatsku

Vodstvo Europske unije obećalo je brzu pomoć Hrvatskoj nakon razornog potresa koji je jučer pogodio područje oko Petrinje. EU je uz Hrvatsku i spreman je pomoći, poručili su šefovi Europske komisije i vijeća Ursula von der Leyen i Charles Michel.

Vodstvo EU-a nakon razornog potresa: EU je uz Hrvatsku Unsplash
4. 1. 2021

Vodstvo Europske unije obećalo je brzu pomoć Hrvatskoj nakon razornog potresa koji je jučer pogodio područje oko Petrinje.

U ovom teškom trenutku Europska unija pruža punu potporu i pomoć narodu Hrvatske i i premijeru Andreju Plenkoviću”, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u utorak na Twitteru. “Naše su misli s ozlijeđenima i s radnicima na terenu”, dodao je.

Još jedan razoran potres u Hrvatskoj, drugi u protekla dva dana. Ponovno sam razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem. Spremni smo pomoći. Stojimo uz Hrvatsku”, istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Povjerenik Europske komisije za krizne situacije Janez Lenarčič izjavio je u utorak da je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) u kontaktu s hrvatskim vlastima. “Pratimo situaciju u  Hrvatskoj. Naš ERCC je spreman pomoći”, poručio je Lenarčič.

ERCC je stožerni dio mehanizma civilne zaštite EU-a i koordinira pružanje pomoći zemljama koje su pogođene katastrofama. Centar osigurava brzu podršku za hitne slučajeve i djeluje kao koordinacijsko središte između svih EU država članica. Djeluje 24 sata dnevno i može pomoći bilo kojoj zemlji unutar ili izvan EU-a pogođene velikom katastrofom na zahtjev nacionalnih vlasti ili tijela UN-a.

Snažan potres jačine 6,2 stupnja prema Richteru pogodio je u utorak u 12:19 sati središnji dio Hrvatske, izazvavši veliku štetu u Petrinji, Sisku, Glini, Zagrebu i drugim mjestima. Središte razornog potresa bilo je 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno, jugozapadno od Siska na području Petrinje. Potres je bio toliko jak da se osjetio i u drugim zemljama i procjenjuje se da ga je osjetilo šest milijuna ljudi.

U potresu je poginulo sedmero ljudi, među njima i 12-godišnja djevojčica. Ima dosta ozlijeđenih. Petrinja je u ruševinama, stotine ljudi ostale su bez doma. Vojska, policija, vatrogasci i spasioci iz cijele Hrvatske stigli su u Sisačko-moslavačku županiju u akciju spašavanja i potragu za zarobljenima pod ruševinama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.