Danke Österreich na montažnim kućicama, hvala Slovenija na strojevima, eυχαριστώ Ελλάδα na grčkim šatorima i grijalicama... Europa za Banovinu i Hrvatsku

Nitko neće dočekati Novu 2021. pod otvorenim nebom! Manje od dva dana trebalo je da se i Europa digne na noge. Šalje se pomoć sa svih strana, Austrijanci su nam poslali u konvoju od više od 100 kamiona montažne kućice, Grci su poslali zrakoplov sa šatorima, grijalicama. Nitko nijemo ne promatra što se događa u Hrvatskoj. U Novo Selo Glinsko stigle prve mobilne kućice za stradalnike potresa na Banovini. 

Danke Österreich na montažnim kućicama,  hvala Slovenija na strojevima, eυχαριστώ Ελλάδα na grčkim šatorima i grijalicama... Europa za Banovinu i Hrvatsku Željko Lukunić/PIXSELL
31. 12. 2020

Photo: Željko Lukunić/PIXSELL

- Grad se ne može obnoviti preko noći, ali se preko noći može organizirati smještaj ljudima koji su ostali bez krova nad glavom, kazao je povjerenik za krizne situacije EU, Janez Lenarčič iz porušene Petrinje. Dodao je: - Pomoć je na putu! Opremu je promptno poslalo čak 13 članica i Turska, Predstavnici Europske komisije još jučer su poslijepodne posjetili najpogođenija područja Banovine.

Janez Lenarčić kazao je i sljedeće: - Odmah nakon potresa aktivirali smo Mehanizam civilne zaštite EU i sve su članice pokazale spremnost pružiti ruku pomoći svojoj članici. Za manje od 24 sata dobili smo ponude za pomoć od čak 13 članica EU i Turske, koje su odmah na raspolaganje stavile opremu za privremeni smještaj građana." Istaknuo je kaku su promptnu pomoć već poslali Austrija, Rumunjska, Francuska, Grčka, Češka, Litva, Švedska, Bugarska, Slovenija, Mađarska, Portugal, Italija, a primjer već slijede ili će tek uslijediti i druge zemlje EU.

S njime je u obilasku Banovine bile i Dubravka Šuica, potpredsjednice Europske komisije koja je kazala: - "Iako danas predstavljam Komisiju, imajte na umu da mi je teško. Hrvatska mi je u srcu. Izražavam sućut svima pogođenima ovom tragedijom. Hvala kolegi Lenarčiču koji je odmah pokazao spremnost pomoći. Iako ova tragedija nije u domeni mog posla u EU, vjerujem da iz ove prirodne katastrofe, koje se nikad ne mogu predvidjeti, možemo i trebamo izvući pouke tijekom obnove Siska, Petrinje, Gline i Lekenika, kako bi njihovi stambeni objekti postali otporniji na ovakve izazove." Potpredsjednica Šuica ponovila je koliko se članstvo u EU još jednom ispostavilo važnim za obnovu Hrvatske.

U

Hrvatsku je kasno sinoć stigao avion Helenskog ratnog zrakoplovstva C-130 kojim je Grčka poslala humanitarnu pomoć za potresom pogođena područja u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva obrane RH.

Iz Grčke je zrakoplovom u Hrvatsku stiglo 40 šatora, 50 električnih grijača, 500 sklopivih kreveta i 500 vreća za spavanje.  

Zrakoplov Helenskog ratnog zrakoplovstva su u zagrebačkoj zračnoj luci dočekali državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, veleposlanica Helenske Republike Antonia Katzourou, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Michael Križanec.

Državni tajnik Jakop zahvalio je grčkoj veleposlanici u ime ministra obrane Marija Banožića na velikodušnoj pomoći Grčke i u ime svih građana Hrvatske kojima će ova pomoć biti pružena.

“U ova nepredvidiva i izazovna vremena svaka pomoć i podrška je dobrodošla, a posebno kada je pružena u ovako kratkom vremenu jer je mnogo ljudi ostalo bez krova nad glavom te se zaista zahtijeva brza reakcija civilne zaštite i svih uključenih institucija. Posebno je važno pokazati unesrećenim ljudima kako nisu sami i kako podrška i pomoć stiže iz domovine, ali i izvan nje, od naših partnera, prijatelja i saveznika”, naglasio je Jakop.

Veleposlanica Helenske Republike Antonia Katzourou rekla je kako je ova pomoć mali znak solidarnosti za ljude koji su pogođeni ovom teškom nesrećom.

Istaknuvši kako i sami u svojoj zemlji imaju iskustva s potresima, nije im strano ni teško suosjećati te je izrazila nadu da će pristigla oprema pomoći i barem malo utješiti građane iz područja Hrvatske pogođenim potresom.

Pomoć iz Grčke stigla je u okviru odgovora zemalja članica Europske unije nakon što je Republika Hrvatska 29. prosinca aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći, kojim je zatražena konkretna pomoć u obliku opreme i sredstava koji su procijenjeni kao najpotrebniji kako bi se pomoglo stanovništvu na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Iskazane su potrebe za zimskim šatorima, svjetiljkama sa zaštitom od PVC mreže, rasvjetnim balonima, tornjevima za osvjetljenje, električnim grijačima, sklopivim krevetima, vrećama za spavanje i kontejnerima za stanovanje.

Na poziv Hrvatske dosad se odazvalo 13 država članica Europske unije i Turska. Pomoć su ponudile Rumunjska, Češka, Slovenija, Italija, Švedska, Litva, Grčka, Austrija, Bugarska, Mađarska, Portugal, Slovačka i Francuska.

Sličan poziv je uputila i Albanija prošle godine, 26. studenog 2019., nakon razornog potresa magnitude 6,4 na koji se Republika Hrvatska odazvala stavljanjem na raspolaganje dva helikoptera Mi-171 Sh s dvije letačke posade iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pružanjem pomoći prevoženjem, navode iz MORH-a.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.