Vinogradari i vinari danas slave Martinje, bez velikih fešti, no ipak pripazite na cestama

Danas vinogradari i vinari slave Martinje, za njih svečano doba, kada se sezona vegetacije smiri, a priroda polako kreće prema zimskom odmoru. Na taj se dan tipična jela poput guske, mlinaca, crvenog kupusa i vina obično poslužuju za obiteljskim stolovima i na raznim događanjima. Ove godine, zbog epidemioloških prilika, dan će proći bez događaja.

Događaji na Martinje obično znače simboličan kraj vinogradarskih napora u vinogradu i namijenjeni su predstavljanju vinogradara, vinara i njihovih mošta i mladih vina. Iako će ove godine, zbog covid-19, dan proći bez proslava, svima koji žive isključivo od grožđa i vina ovo je najveći praznik.

Vinogradari i vinari danas slave Martinje, bez velikih fešti, no ipak pripazite na cestama Bojan Haron Markičević/Start
11. 11. 2020

Prema vinogradarima, ovogodišnja je berba bila obilnija od prošlogodišnje, no zbog trenutne situacije našli su se u nezavidnom položaju. Potrošnja vina smanjila se zbog ograničenja društvenog života, a država je vinarima pomogla, između ostalog, kriznom destilacijom i skladištenjem vina.
Vikend koji je pred nama izuzetno je osjetljiv i to ne samo u pogledu epidemiološke situacije. Čuvajte se i u prometu i pripazite, jer uvijek postoje oni koji vole izazivati sudbinu i sjesti za upravljač automobila pod gasom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.