Po čemu je omikron istovjetan španjolskoj gripi? Hoće li omicron zapravo biti posljednji u liniji soja Covid-19

I španjolska gripa odvijala u nekoliko valova - točnije tri, a na kraju je virus toliko snažno mutirao da je potpuno nestao. Sve su češće usporedbe omicronoma sa  španjolskom gripom, koja je 1920-ih ubila između 50 i 100 milijuna ljudi. O najnovijem soju, koji je nedavno potvrđen i u Hrvatskoj, za sada znamo vrlo malo. Prema do sada poznatim informacijama, radi se o puno zaraznijoj verziji nego u slučaju prošlih sojeva, a do sada su pacijenti prijavljivali blaži tijek bolesti. Borut Štrukelj s Farmaceutskog fakulteta govorio je o tome što nas najvjerojatnije čeka u narednim danima te hoće li omicron zapravo biti posljednji i posljednji soj u liniji soja Covid-19 koronavirusa koji je eruptirao 2019.

Po čemu je omikron istovjetan španjolskoj gripi? Hoće li omicron zapravo biti posljednji u liniji soja Covid-19 Foto: Alexandra Koch/Pixabay
16. 12. 2021

Foto: Alexandra Koch/Pixabay

Zasad je poznato da samo cijepljenje neće zaustaviti daljnje širenje omikronskih infekcija. To je jučer potvrdila i Andrea Ammon, ravnateljica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), koja je među ostalim preporučila da se razmotri niz drugih, nefarmakoloških mjera. Da je omicron puno zarazniji od svojih prethodnih verzija koronavirusa, svjedoči i statistika koju je nedavno objavio NIJZ, a to su: reproduktivni čimbenici u delta verziji kreću se od tri do šest, dok osoba zaražena omikronom može zaraziti 20-30 drugi ljudi.

„Tako zaraznog soja kao što je omikron nikada nije bilo“, kaže Štrukelj i dodaje: „Možda neće izazvati toliki broj ozbiljnih komplikacija – ali to još ne možemo znati. Za sada se pokazuju blaži simptomi poput umora, lagane zbunjenosti, blago povišene temperature, ali ovo je tek početak. Nadamo se da će tako i ostati.''

Prema Štruklu, najučinkovitija kombinacija u borbi protiv omikrona bila bi kombinacija bolesti i cijepljenja te primanja doze. U tom slučaju naše bi tijelo imalo više antitijela s kojima bi se moglo učinkovitije braniti od infekcije novim sojem.

“Svako cijepljenje je bolje nego ništa, svako antitijelo koje naše tijelo proizvede bolje je nego ništa”, upozorava Štrukelj.

Smatra se da novi soj ima nekoliko paralela sa španjolskom gripom, koja je ubila desetke milijuna ljudi diljem svijeta 1920-ih. Štrukelj je istaknuo usporedbu da se i španjolska gripa odvijala u nekoliko valova - točnije tri, a na kraju je virus toliko snažno mutirao da je potpuno nestao. ''Nadamo se da će se to dogoditi i s omikronom'', rekao je.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.