Omikron je mnogo češći kod cijepljenih, baš kao i kod Delta varijante, ali još izraženije

Postaje sve jasnije da su cijepljene osobe mnogo češće zaražene Omikronom nego kad je riječ o Delti. Kod cijepljenih vektorskim cjepivima (AstraZeneca, Janssen, Sputnik) zaštita od infekcije je gotovo nikakva. U potpuno cijepljenim (dvije doze) mRNA cjepivima (Moderna, Pfizer) očekuje se zaštita od infekcije oko 30 %, a u cijepljenima s dopunskom dozom oko 70 %.

Omikron je mnogo češći kod cijepljenih, baš kao i kod Delta varijante, ali još izraženije Tumisu / Pixabay
4. 1. 2022

Međutim, cijepljenje i dalje jako dobro štiti od teškog oblika bolesti koji bi zahtijevao kisik ili čak mehaničku ventilaciju s ventilatorom, ali nije važno kojim ste cjepivom (i koliko doza) cijepljeni. Liječnik iz New Yorka Odjel za hitne slučajeve, Craig Spencer, napisao je na Twitteru da se tijek bolesti kod cijepljenih osoba može predvidjeti na temelju njihovog statusa cijepljenja.

Drugačiji su i simptomi

Najčešći simptomi bolesnika s infekcijom omikronom su bolno i nadraženo grlo, kašalj, začepljen nos i curenje iz nosa te umor, a puno je manje prijava o gubitku mirisa i okusa. Neki dodatni mogući simptomi covida zbog omikrona: jako znojenje, osobito noću, kao i glavobolja, grčevi u trbuhu, povraćanje i proljev.gornji dišni trakt.

Brzi testovi manje su točni

Brzi testovi i dalje mogu pokazati omikronsku infekciju, ali se očekuje da će biti manje osjetljivi.

Što je s preboljelima?

Sve u svemu, čini se da delta bolest nema zaštitni učinak od infekcije omikronom, što znači da su necijepljeni pacijenti u većoj opasnosti u slučaju omikrona, dok su s druge strane prevladali omikronski oblik covida, kasnije četiri puta veću delta otpora od nesavladanog.

I necijepljenima?

Prema podacima iz zemalja koje su već bile zahvaćene omikronskim valom, ova verzija uzrokuje blaži oblik bolesti, no posebno necijepljeni mogu oboljeti u težem obliku i moraju ići u bolnicu. info N1.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.