Koliko traje razdoblje inkubacije ako se zarazimo sojem omikron i koji su prvi simptomi

Kraća je inkubacija, a i teže se prepoznaje, zaraza traje do 10 dana, a simtomi su slični, no bitno blaži. Sada se sve raširenija verzija razvija i širi brže od prošlih sojeva koronavirusa. Što to zapravo znači?

Koliko traje razdoblje inkubacije ako se zarazimo sojem omikron i koji su prvi simptomi Usman Yousaf
11. 1. 2022

Foto: Usman Yousaf/Pixabay

Omikronska inačica otkrivena je u Južnoj Africi u studenom, no ni danas nisu otkriveni svi detalji o soju koji se ubrzano širi Hrvatskomom. Ono što je, međutim, nedvojbeno potvrđeno je da se omicron širi brže od alfa i delta verzije. Trenutno je verzija omikrona potvrđena u 110 zemalja diljem svijeta, a brzo širenje zaraze natjeralo je neke zemlje, uključujući Njemačku, da Nizozemska i Južna Koreja, ponovno zatvoriti dijelove javnog života.

Kraća inkubacija

Dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da razvoj simptoma u prvim verzijama koronavirusa može potrajati i do dva tjedna, u omikronu je mnogo brži - simptomi se pojavljuju nakon infekcije nakon tri do pet dana. , očekuje se da će soj omikrona širi se tako brzo da između infekcije i razvoja simptoma prođe premalo vremena da bi se pacijentu dalo do znanja da je zaražen kako bi reagirao na odgovarajući način, potvrdio prisutnost virusa testiranjem i izolirao na odgovarajući način. "Zbog kraćeg razdoblja inkubacije, virus je vrlo, vrlo, vrlo teško kontrolirati", rekla je Jennifer Nuzzo iz medicinskog centra Johns Hopkins za The Atlantic.

Omikron se teže prepozna

Druga karakteristika omicron verzije je da je soj teže otkriti od prethodnih varijacija, jer su se i primarni pokazatelji infekcije koje smo do sada promatrali također neznatno promijenili: kašalj, groznica i gubitak mirisa i okusa. iritirajući osjećaj u grlu, često se spominju i bolovi u donjem dijelu leđa i začepljen nos, te glavobolje, bolovi u mišićima, umor, kihanje i znojenje tijekom spavanja. dana, a neki simptomi - osobito kašalj i umor - mogu trajati nešto dulje. U slučaju teške bolesti javlja se i simptom kratkoće daha, koji može trajati i do dva tjedna. Zarazan je virusom dva dana prije pojave prvih simptoma pa oko 10 dana.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.