Upitna točnost certifikata o imunitetu na koronavirus koji bi se koristili prilikom ukidanja unutarnjih graničnih kontrola

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides poručila je da izdavanje potvrda o imunitetu na koronavirus nije pouzdano rješenje.

Upitna točnost certifikata o imunitetu na koronavirus koji bi se koristili prilikom ukidanja unutarnjih graničnih kontrola Pixabay
26. 5. 2020

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides poručila je da se zemlje članice Europske unije ne mogu oslanjati na certifikate o imunitetu na koronavirus prilikom ukidanja unutarnjih graničnih kontrola.

Građani zaslužuju odmor, dašak svježeg zraka, priliku da otputuju i posjete svoje obitelji i prijatelje. Moramo se pobrinuti da to učine na siguran način”, istaknula je 64-godišnja ciparska političarka u razgovoru s ministrima zdravstva zemalja članica Europske unije u ponedjeljak.

Kyriakides je poručila da izdavanje potvrda o imunitetu osobama koje su preboljele koronavirus i koje imaju dovoljan broj antitijela nije pouzdano rješenje. Umjesto toga je naglasila važnost preventivnih mjera poput održavanja socijalne distance, razvoja “snažnih” strategija za testiranje te osiguravanje dostatnih kapaciteta zdravstvene zaštite u zemljama Europske unije, osobito u turističkim destinacijama.  

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo ukazala je i na važnost praćenja kontakata, uključujući i aplikacije za praćenje kontakata. U tom je pogledu napomenula da te aplikacije moraju biti interoperabilne kako bi ljudi mogli biti upozoreni na opasnost od zaraze gdje god se nalazili i koju god aplikaciju koristili.

Poručila je i da bi se ograničenja putovanja trebala najprije ukidati između regija koje imaju slične epidemiološke situacije. U tom je kontekstu pozdravila inicijativu Latvije, Litve i Estonije o stvaranju takozvanog “putnog balona” i otvaranju svojih granica za putovanja svojih građana između te tri države.

“Pozivam vas sve da nadzirete situaciju dok ublažavate ograničenja te da obavještavate druge zemlje članice o svakom epidemiološkom zbivanju”, poručila je povjerenica Europske komisije za zdravstvo. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.