Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Svijet je šokirala vijest da je preminula 96-godišnja britanska monarhinja koja je obilježila prošlo stoljeće u Velikoj Britaniji, a i u cijelom svijetu. Vladala je punih 70 godina. Umrla je okružena svojom obitelji, u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. Royal.uk
8. 9. 2022

Vijest o smrti monarha, koji je rođen 21. travnja 1926., BBC je objavio predvečer.

Iako kraljevska obitelj nije otkrivala detalje zdravstvenih problema pokojne kraljice, posljednjih mjeseci bilo je jasno da problemi eskaliraju, jer se u javnosti pojavljivala sa štapom koji joj je pomagao pri hodanju.

Proteklih tjedana otkazala je i nekoliko društvenih događanja na koja je uvijek rado dolazila. Umjesto toga, drugi članovi britanske kraljevske obitelji prisustvovali su događanjima u njezino ime. Elizabeta, koja je postala kraljica s 25 godina, ljeto je provela u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gdje je rijetko viđena u javnosti.

Tijekom epidemije covida-19 većinu vremena provela je u izolaciji zajedno sa svojim suprugom, princem Philipom, koji je prošlog proljeća preminuo u dobi od 100 godina. Prošlog listopada nenajavljeno je provela noć u bolnici u Londonu, a liječnici su joj savjetovali da se više odmara. U veljači je preživjela covid-19. Kasnije je priznala da ju je bolest prilično iscrpila. Smrću dugogodišnje monarhinje kralj će postati njezin sin Charles koji će u studenom napuniti 74 godine. Charles je najstariji od njezino četvero djece - a slijede Anne, Andrew i Edward.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.