"Glas Italije" je otišao: umro je pobjednik Eurovizije iz Zagreba, jedan od najpopularnijih talijanskih zabavnjaka svih vremena

Umro je pobjednik Eurovizije iz Zagreba koji je pjevao u "Lisinskom" "Insieme"!

Pod istim zastavama ti i ja, ja sam isti kao ti, zajedno, složni, ujedinjeni!!! United Europa.

Pjesmu Insieme, koju je 1990. pjevao na Eurosongu u Zagrebu, postala je himna Europskoj uniji i svojevrsni predznak novog doba i za samu Hrvatsku koja se proročanski i našla u EU 23 godine kasnije!

Pravi je Talijan sa Sicilije, iz siromašne ali one autentične. Sin sicilijanskih roditelja, Toto Cutugno je pričao i pjevao o svijetu očeva, majki i djece tumačeći kolektivni osjećaj nacionalnog ponosa, ali i onog europskog. U Zagrebu je pozvao cijelu Europu, tako i Hrvatsku, na ujedinjenje. Slava mu.

"Glas Italije" je otišao: umro je pobjednik Eurovizije iz Zagreba, jedan od najpopularnijih talijanskih zabavnjaka svih vremena Toto Cotugno/Instagram
23. 8. 2023

Talijanski pjevač i tekstopisac Toto Cutugno preminuo je jučer u 80. godini nakon duge bolesti. Bio je najpoznatiji po pjesmi L'Italiano, a 1990. pobijedio je na Eurosongu s Insieme: 1992. Pjevao ju je uz pratnju slovenskog benda
 Pepel in kri.

Talijanska novinska agencija Ansa, pozivajući se na pjevačeva menadžera Danila Mancusa, javlja da je Cutugno preminuo u bolnici u Milanu nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo posljednjih tjedana.

Pjesma Insieme koju je 1990. pjevao na Eurosongu u Zagrebu postala je himna Europskoj uniji, jer govori o zbližavanju različitih europskih naroda iu to vrijeme koincidira s aktualnim političkim događajima, poput pada Željezne zavjese.

Cutugno se u Italiji smatrao jednom od superzvijezda i veleposlanikom talijanske glazbe u svijetu. Nastupio je 15 puta kao interpret na legendarnom festivalu u Sanremu, no pobijedio je samo jednom. Bilo je to 1980. s pjesmom Solo noi (Samo mi). Pjesme za ostale sudionike festivala u Sanremu napisao je još 15. Posljednji put je nastupio na festivalu u Sanremu 2010. godine, no od tada se rijetko pojavljuje u javnosti. 2007. godine dijagnosticiran mu je rak prostate.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.