Ukrajinske granice ostati će iste, bez obzira na rusko priznanje Donjecka i Luganska

Vladimir Zelenski u  obraćanju javnosti odmah nakon ponoći je izjavio da će međunarodno priznate granice Ukrajine ostati nepromijenjene, uprkos odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je priznao neovisnost Narodnih republika Donjecka i Luganska. Zelenski tvrdi da taj potez Rusije znači njeno povlačenje iz sporazuma iz Minska.

Dramatično obraćanje započeo je ovako:

Ne bojimo se nikoga i ničega.
Ne damo nikome ništa.
Mi smo u svojoj zemlji.
Iza nas je istina. Ukrajina je iza nas.
Jedan cilj - mir u Ukrajini.
Slava Ukrajini!

Ukrajinske granice ostati će iste, bez obzira na rusko priznanje Donjecka i Luganska Vladimir Zelenski/FB
22. 2. 2022

Nakon objave, Ukrajina je pozvala na hitan razgovor u normandijskom formatu.

Iako je Vladimir Zelenski pozvao na mir, napomenuo je kako će Ukrajina biti spremna za sve što dođe u bliskoj budućnosti.

Naveo je da Ukrajinska vlada čeka odgovore saveznika prije nego što nastavi s daljim koracima. Obraćanje Zelenskog dogodilo se nekoliko sati prije hitnog sastanka Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji između Rusije i Ukrajine. Sastanak je sazvao Emanuel Macron, francuski predsjednik.

Zelenski poziva na mir, a postupke Rusije opisuje kao kršenje mirovnog sporazuma iz Minska. Čeka jasne i učinkovite korake podrške naših partnera.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.