Kakav samo drznik! Putin objavio rat Ukrajini na dan kad se pred osam godina dogodio Majdan, na dan kad je svrgnut njegov Viktor Januković

Vladimir Putin je izdao zapovijed: - Neka "mirovne" snage krenu u Donjeck i Lugansk! Nevjerojatna je koincidencija datuma priznanja odmetnutih samoproglašenih republika, baš kao i naredba da se pomognu braća Rusi u Ukrajini, s novijom ukrajinskom poviješću. Vladimir Putin započinje rat nimalo slučajno, baš na dan kad se 21. veljače 2014., točno prije osam godina dogodio u Ukrajini "Majdan".

Nakon pobjede Euromaidana, proeuropski orjentiranih Ukrajinica i povlačenja njegove lutke, dotadašnjeg predsjednika Viktora Janukovića, započeo je osmogodišnji period strašnih napetosti ne samo između Rusije i Ukrajine, već i Rusije i Europe i Nato saveza.

SAD i EU aktivirale su "verbalne sankcije" odmah nakon Putinove objave, dok  se na ulicama Luganska i Donjecka slavilo uz šampanjac, vatromet i rusku trobojnicu i himnu.

MOSCOW, RUSSIA — MAY 4, 2021: T-34-85 tanks cross Bolshoi Moskvoretsky Bridge near Red Square after a night rehearsal of the Victory Day military parade marking the 76th anniversary of the victory in WWII. Sergei Bobylev/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL Sergei Bobylev/TASS/Pixell
22. 2. 2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je na dan osme obljetnice ukrajinskog MAJDANA naredbu, u ponedjeljak kasno navečer da ruske "mirovne" snage odu u istočnu Ukrajinu, u ruski priznatatim narodnim republikama Donjeck i Lugansk, piše Guardian. Međutim, prema nekim stručnjacima, svrha stacioniranja trupa u za Rusiji novo priznatim državama je zauzimanje regije.

Ruske mirovne trupe marširaju istočnom Ukrajinom

Prema Guardianu, Vladimir Putin, koji je u ponedjeljak priznao neovisnost Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk, potpisao je u ponedjeljak navečer predsjedničku uredbu o slanju vojnika na otcijepljene teritorije istočne Ukrajine radi "održavanja mira". Američki dužnosnici rekli su da je oko 190.000 ruskih vojnika bilo stacionirano na granici prošlog petka.

Sjedinjene Američke Države i Europska unija aktivirale su sankcije odmah nakon Putinove objave , dok  se na ulicama Luganska i Donjecka slavilo uz šampanjac, vatromet i rusku trobojnicu i himnu nakon objave Vladimira Putina. 

Ukrajinski izvori izvijestili su u ponedjeljak navečer da su trupe ruske vojske već umarširale u otcijepljena područja nakon Putinove objave, a stanovnici Makiivka, 15 kilometara od Donjecka, vidjeli su oklopna ruska vozila.

IZVOR KOJI JE TRAŽIO OD GUARDIANA DA OSTANE U TAJNOSTI REKAO IM  JE: “VEĆI RUSKI KONVOJ JE OKO SAT I POL PREVOZIO NAORUŽANE VOJNIKE I ZALIHE.


Transportna vozila također su viđena sjeverno od Donjecka, u Yasinuvati. Mještani su snimili i osvijetljena borbena vozila u konvoju na granici probojnih područja. Međutim, nije se moglo jasno utvrditi pripada li konvoj ruskoj vojsci ili snagama separatista.

Macron i Joe Biden također su odgovorili

Prvi državni tajnik Antony Blinken i tadašnji američki predsjednik Joe Biden objavili su u ponedjeljak navečer priopćenje o razvoju događaja. U priopćenju koje je objavila Bijela kuća, Joe Biden je ponovno potvrdio svoju predanost očuvanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne autonomije.

Joe Biden je istaknuo spremnost Sjedinjenih Država da donesu brzu i odlučnu odluku i interveniraju, u dogovoru sa svojim partnerima i saveznicima, kako bi poduzeli daljnje mjere protiv ruske agresije. Sve to stoji u priopćenju Bijele kuće u kojem se dodaje da se predsjednik također telefonski konzultirao i s Emanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom o mogućim sljedećim koracima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je u ponedjeljak navečer izdao kratku izjavu u kojoj je osudio odluku Rusije da prizna neovisnost otcijepljenih teritorija. Francuski političar rekao je da će inicirati izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u utorak.

V. Britanija najavljuje teške sankcija, Turska pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je za Guardian da će se u utorak održati rani sastanak Vlade na kojem će se raspravljati o razvoju sukoba između Rusije i Ukrajine i odlučivati ​​o mogućoj intervenciji i sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva.

Turska je pozvala svoje državljane (točnije, "srdačno se preporučuje") da napuste istočnu regiju Ukrajine što je prije moguće ako mogu. Turska, članica NATO-a, dijeli morske granice u Crnom moru s Ukrajinom i Rusijom te je pozvala na mirno rješavanje sukoba.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.