Ukrajina je proglasila izvanredno stanje, što to sada znači...

Ukrajinski parlament danas je, očekivano, velikom većinom glasova izglasao proglašenje izvanrednog stanja u zemlji. Tako što bi Ukrajini trebalo pomoći da odgovori na prijetnju ruske invazije, javlja francuska novinska agencija AFP.
 

Ukrajina je proglasila izvanredno stanje, što to sada znači... Oleg Mityukhin / Pixabay
23. 2. 2022

Foto: Oleg Mityukhin / Pixabay

Zastupnici "Vrhovne rade" u Kijevu potvrdili su današnju uredbu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na temelju koje će od ponoći u cijeloj zemlji biti na snazi ​​izvanredno stanje - s izuzetkom samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck, koje su pod posebnim režimom od 2014.

Zastupnici su imali rok od 48 sati da prihvate uredbu, ali su očekivano požurili, a u prvoj fazi proglašeno je izvanredno stanje na 30 dana, koje se potom može produžiti do 60 dana. Izvanredno stanje dopušta, između ostalog, i uvođenje policijskog sata, ali kako je danas rekao tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov, ono će se uvesti ako se pokaže potrebnim.
 

Kako je pojasnio, u sklopu mjere nadležni će pojačati zaštitu javnog reda i strateške infrastrukture, ograničiti promet te pojačati pregled vozila i dokumenata građana. Dodao je kako žele održati mir uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji kako bi njezino gospodarstvo moglo nastaviti funkcionirati. Uvjerio je da ta mjera neće imati radikalan utjecaj na živote ljudi.

Ukrajina je pak danas počela mobilizirati oko 200.000 pričuvnika u dobi od 18 do 60 godina. U zemlji se ne planiraju opće mobilizacije. Istovremeno, ukrajinske vlasti pozvale su sve građane da što prije napuste Rusiju. Ruske granične vlasti u međuvremenu su danas izdale nova ograničenja na ruskoj granici zbog sve većeg straha od ruske invazije.

Rusija je u međuvremenu počela evakuirati svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine nakon što je ruski parlament službeno odobrio korištenje inozemstva predsjedniku Vladimiru Putinu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.