Ukidaju se carine i PDV na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme

Ukidaju se carine i PDV na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme Pixabay
4. 4. 2020

Europska komisija je danas odlučila odobriti zahtjeve država članica i Ujedinjenog Kraljevstva da privremeno ukine plaćanje carina i PDV-a na uvoz medicinskih proizvoda i zaštitne opreme iz trećih zemalja kako bi pomogla u borbi protiv koronavirusa. Tako će se olakšati financijski teret nabave medicinske opreme koju liječnici, medicinsko osoblje i pacijenti očajnički trebaju.

Komisija je u vrlo kratkom roku odobrila zahtjeve svih država članica.

Ta se mjera odnosi na maske i zaštitnu opremu te komplete za testiranje, respiratore i drugu medicinsku opremu. Primjenjivat će se 6 mjeseci, a po potrebi i dulje.

Komisija je 20. ožujka 2020. pozvala sve države članice i Ujedinjenu Kraljevinu da podnesu zahtjev za ukidanje carina i PDV-a na uvoz zaštitne i druge medicinske opreme iz trećih zemalja, što su one i učinile. Današnja odluka proizvodi učinke retroaktivno, počevši od 30. siječnja.

Kontekst

U zakonodavstvu EU-a postoje mogućnosti za pomoć žrtvama katastrofa, koje se mogu aktivirati i za ovakvu dosad nezabilježenu zdravstvenu krizu uzrokovanu koronavirusom.

U carinskom zakonodavstvu EU-a (Uredba Vijeća (EZ) br. 1186/2009) postoji mogućnost oslobođenja od carina „u korist žrtvama elementarnih nepogoda” kada državne organizacije ili dobrotvorne ili filantropske organizacije koje imaju odobrenje nadležnih tijela uvoze takvu robu. Da bi se odobrilo oslobođenje od carina, Komisija mora donijeti odluku na temelju zahtjeva država članica.

Propisi EU-a o PDV-u (Direktiva Vijeća 2009/132/EZ) sadrže sličnu odredbu o oslobođenju od PDV-a prilikom konačnog uvoza određene robe.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.