Bruxelles: Lakše do covid putovnice - od sada samo i nakon negativnog rezultata na brzom antigenskom testu


 

Europska komisija odlučila je da će izdavanje digitalnih certifikata u državama članicama od sada biti moguće i na temelju rezultata brzih testova na antigen. Od danas će se u zemljama članicama izdavati potvrde za covid-19 i uz pozitivan rezultat brzog testa na antigen, priopćeno je u Bruxellesu.
 

Bruxelles: Lakše do covid putovnice - od sada samo i nakon negativnog rezultata na brzom antigenskom testu valerioerrani/Pixabay
23. 2. 2022

Foto: valerioerrani/Pixabay

 
Do sada su potvrdu o covid-19 izdavala nadležna tijela država članica kao dio jedinstvenog digitalnog covid certifikata samo na temelju PCR testova.

“Kako bi se olakšalo putovanje, posebice građanima koji su zaraženi verzijom omicron, članovi će moći izdavati potvrde o bolesti na temelju rezultata visokokvalitetnih testova na antigen”, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Kako bi se osigurala točnost i pouzdanost covid certifikata, koristiti će se i brzi test na zajedničkom popisu brzih testova na antigen EU-a, a testiranje će morati provoditi zdravstveni radnici ili obučeno osoblje, rečeno je u Bruxellesu.

Države članice bi mogle izdati retroaktivno, na temelju testova provedenih od 1. listopada 2021. Europska komisija također je pozdravila ažurirane preporuke o ograničenjima nebitnih putovanja iz trećih zemalja koje je danas usvojilo Vijeće EU, a koje dodatno olakšavaju putovanja u Uniju.

Uz usvojene preporuke danas bi države članice trebale ukinuti privremeno ograničenje nebitnih putovanja u EU za osobe cijepljene cjepivom protiv covid-19 koje je odobrila EU ili Svjetska zdravstvena organizacija, pod uvjetom da su primile posljednju ili dopunsku dozu od najmanje 14 dana 270 dana prije dolaska.

Države članice također bi trebale ukinuti privremeno ograničenje na putovanja koja nisu neophodna za osobe koje su imale covid-19 u 180 dana prije putovanja u EU, stoji u preporukama.

Za osobe cijepljene cjepivom koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, države članice također mogu zahtijevati da se negativan PCR test obavi najkasnije 72 sata prije polaska, a mogu koristiti i dodatne mjere kao što su karantena ili izolacija, navodi se u preporukama.

Negativan PCR test prije odlazak bi Može biti potreban i za osobe koje su imale covid-19, kao i za osobe koje su cijepljene cjepivom odobrenim u EU, ali nemaju europski ili ekvivalentni covid certifikat. Djeca starija od šest godina također bi trebala smiju putovati i mlađima od 18 godina koji ispunjavaju uvjete propisane za punoljetne osobe.

Sva ostala djeca u ovoj dobnoj skupini trebala bi putovati s negativnim PCR testom najkasnije 72 sata prije polaska, priopćilo je Vijeće EU-a, a nova preporuka stupa na snagu 1. ožujka, napisali su.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.