U Zagrebu obilježen Dan crvenih haljina

Javnozdravstvena akcija "Dan crvenih haljina" danas je prvi put obilježena u Hrvatskoj, s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara kod žena, teškoćama u liječenju i prevenciji 

U Zagrebu obilježen Dan crvenih haljina Grad Zagreb
1. 2. 2019

Dan crvenih haljina danas je prvi je put obilježen u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora i Grada Zagreba. Riječ je, podsjetimo, o javnozdravstvenoj akciji koja se već godinama održava u Europi i svijetu, s ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara kod žena, teškoćama u njegovom liječenju,  prevenciji i čestom zanemarivanju te bolesti.

U okviru akcije žene koje su preboljele moždani udar nosile su reviju crvenih haljina hrvatskih dizajnera. 

"Žene imaju veći rizik za razvoj moždanog udara nego muškarci. Jedna od pet žena izložena je nastanku moždanog udara, za razliku jednog od šest muškaraca. Većina se rizičnih čimbenika povezanih s moždanim udarom češće pojavljuje u žena ili su povezani sa ženskim spolom. Radi toga je iznimno važno biti svjestan faktora rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara i njegovih posljedica", kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč.  

Osim podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, kako je naglasio, jedan od ciljeva ove akcije je upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života.

"Moždani udar je moguće spriječiti, postići dobar oporavak i povećati kvalitetu života oboljelih, ako znamo uzrok i simptome, kako smanjiti rizik i ako uz to postoji odgovarajuća kvalitetna zdravstvena skrb, njega i potpora kao i okruženje koje potiče zdravo ponašanje", istaknuo je. 

Prema riječima Mirele Šentije Knežević iz Gradskog ureda za zdravstvo, prepoznajući problematiku i opasnosti moždanog udara, Grad Zagreb uvijek sudjeluje u javnozdravstvenim akcijama kojima se ukazuje na prepoznavanje i prevenciju moždanog udara.

Također, Šentija Knežević je podsjetila da je gradonačelnik Bandić inicijator osnivanja Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.