Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Simboličnim puštanjenem balona u Zagrebu je danas obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu 

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu Grad Zagreb
2. 4. 2019

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, točno kada je Grički top označio podne, stotinjak balona s natpisom "40 godina još čekamo" ispunilo je nebo iznad središnjega gradskog trga. Zagreb se time simbolično pridružio akciji podizanja svijesti društvene zajednice za potrebe oboljelih od autizma.

Savez udruga za autizam Hrvatske već 12 godina obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, s ciljem podizanja vijesti o poremećaju iz autističnog spektra, kao i o izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.

Nakon puštanja balona s mališanima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako se nada da će se Centar za autizam dovršiti do kraja 2020.

Podsjetimo, u Gradu Zagrebu se planira gradnja novog Centra za autizam na površini od sedam tisuća četvornih metara u Oporovecu u Gornjoj Dubravi, i to s Centrom za autizam i Centrom za rehabilitaciju. Zagrebački Centar za autizam trenutno djeluje na više lokacija.

Broj osoba s poremećajima iz autističnog spektra u Hrvatskoj se kreće između osam tisuća i 23 tisuće, a istraživanja govore da se na deset tisuća poroda rađa oko 10-ero djece s autizmom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.