U Njemačkoj uhićeni islamisti koji su planirali napade

Četvorica pripadnika Islamske države uhićeni su u srijedu zbog planiranja napada na objekte američke vojske u Njemačkoj te na osobu koja se kritički izjašnjavala o islamu.

U Njemačkoj uhićeni islamisti koji su planirali napade Farahim Gasimov, Pixabay
15. 4. 2020

U njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni i Vestfaliji su u srijedu ujutro uhićena četvorica islamista iz Tadžikistana koji su zajedno s još jednim muškarcem, koji se već nalazi u istražnom zatvoru, planirali napade u Njemačkoj.

Kako je danas objavilo Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, muškarci u dobi od 27 do 32 godine sumnjiče se da su kao pripadnici terorističke organizacije Islamske države planirali napade na objekte američke vojske u Njemačkoj. Osim toga, uhićeni su islamisti planirali napasti i osobu koja se kritički izjašnjavala o islamu. Prema navodima Glavnog državnog odvjetništva, uhićeni su pripadnici IS-a već uhodili osobu na koju su planirali izvesti napad, a raspolagali su i vatrenim oružjem i municijom potrebnim za izvođenje napada. 

Uhićeni su islamisti bili u kontaku s dva visoko rangirana člana Islamske države u Siriji i Afganistanu od kojih su dobivali upute. Kako je navelo Glavno državno odvjetništvo, oni su prikupljali i novac u Njemačkoj koji su preko Turske slali Islamskoj državi. Jedan od uhićenika je, osim toga, pristao izvršiti naručeno ubojstvo u Albaniji za koje je trebao dobiti 40 tisuća dolara s pomoću kojih bi financirali IS, ali su ti planovi na kraju propali.

Četvornica uhićenih islamista iz Tadžikistana danas će biti izvedeni pred istražnog suca Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu.

Prema prošlogodišnjim podacima njemačkog Saveznog ureda za zaštitu ustava 2018. godine je u Njemačkoj živjelo ukupno 26.560 islamista. Podaci za 2019. i ovu godinu još nisu objavljeni.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.