U Italiji od danas na snazi “lockdown light”

Talijanski premijer Giuseppe Conte je u noći s utorka na srijedu potpisao dekret o uvođenju novih restrikcija koje će stupiti na snagu ovoga četvrtka i trajati sve do 3. prosinca, izvijestili su talijanski mediji.

U Italiji od danas na snazi “lockdown light” Pixabay
5. 11. 2020

Italija uvodi nove, strože mjere u borbi protiv širenja koronavirusa. Talijanski premijer Giuseppe Conte je u noći s utorka na srijedu potpisao dekret o uvođenju novih restrikcija koje će stupiti na snagu ovoga četvrtka i trajati sve do 3. prosinca, izvijestili su talijanski mediji.

Ključni element novog dekreta je uvođenje policijskog sata na razini cijele države u trajanju od 22 h do 5 h ujutro. Od sutra će oko 60 milijuna talijanskih građana u tom razdoblju svoje domove smjeti napuštati samo u iznimnim slučajevima, npr. ako moraju na posao ili liječniku. Dosad je samo nekoliko talijanskih regija uvelo noćni policijski sat.

Talijanska je vlada donijela i odluku o zatvaranju muzeja i galerija. Uvodi se i gornja granica za javni prijevoz prema kojoj će ubuduće smjeti biti zauzeta samo polovica postojećih mjesta u sredstvima javnog prijevoza. Trgovački centri će vikendima morati zatvoriti svoja vrata dok će trgovine živežnim namirnicama, apoteke i kiosci smjeti i dalje raditi. Svi koji to mogu ubuduće bi trebali raditi od kuće.

Osim toga, u školama će svi učenici stariji od šest godina morati za vrijeme nastave nositi zaštitne maske, a nastava u višim razredima bi se trebala sve više prebacivati na online nastavu.  

Kako bi mogla prikladno reagirati na različita epidemiološka stanja u talijanskim regijama i izbjeći zatvaranje cijele zemlje kao u proljeće ove godine, talijanska je vlada odlučila uvesti i novu strategiju prema kojoj će cijela zemlja biti podijeljena u tri rizične zone.

Na osnovu broja novozaraženih koronavirusom, ali i broja pacijenata u bolnicama i na odjelima intenzivne njege, broja zaraženih u domovima za starije te drugih parametara, 20 talijanskih regija trebale bi ubuduće biti podijeljene u crvene, narančaste ili zelene zone.

U takozvanim crvenim zonama, u koje se trenutačno ubrajaju regije Južni Tirol, Dolina Aosta, Pijemont, Lombardija i Kalabrija, uvest će se ograničenja slobode kretanja i putovanja.

Građani tih regija ubuduće bi svoje domove trebali smjeti napustiti samo iz poslovnih i zdravstvenih razloga ili ako moraju otpratiti djecu u škole. Tvornice i drugi industrijski pogoni ostat će otvoreni. No svoja će vrata morati zatvoriti sve trgovine i dućani koji ne nude usluge nužne za život, što se odnosi, među ostalim, i na frizere i salone za uljepšavanje. Svi restorani, kafići i barovi bit će zatvoreni, dok će dostava i prodaja hrane i pića za ponijeti biti dozvoljena.

Te će mjere ostati u crvenim zonama na snazi najmanje dva tjedna.

Prema podacima talijanskog Ministarstva zdravstva, u utorak je u Italiji zabilježeno 28.244 novozaraženih, a u ponedjeljak 22.253. U utorak su zabilježena i 353 smrtna slučaja povezana s posljedicama zaraze koronavirusom, što je najveći broj umrlih od svibnja. Od početka epidemije u veljači u Italiji je od posljedica zaraze koronvirusom umrlo preko 39 tisuća ljudi.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.