Italija odbija bilateralne sporazume o stvaranju turističkih koridora između pojedinih članica EU-a

"Nećemo prihvatiti bilateralne sporazume koji stvaraju povlaštene koridore za turiste u Europi. To bi uništilo zajedničko europsko tržište", upozorio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Italija odbija bilateralne sporazume o stvaranju turističkih koridora između pojedinih članica EU-a Pexels
14. 5. 2020

Italija je upozorila da neće pristati na bilateralne sporazume o stvaranju turističkih koridora tijekom pandemije koronavirusa između pojedinih država članica Europske unije.

“Nećemo prihvatiti bilateralne sporazume koji stvaraju povlaštene koridore za turiste u Europi. To bi uništilo zajedničko europsko tržište”, upozorio je talijanski premijer Giuseppe Conte.
“Stvaranje turističkih koridora dovelo bi do poremećaja na turističkom tržištu na koji samo u Italiji otpada 13 posto bruto domaćeg proizvoda. To na slobodnom tržištu nije prihvatljivo”, istaknuo je Conte dodavši da je o tome razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Talijanski premijer pozvao je na stvaranje jedinstvenih zaštitnih i zdravstvenih standarda za turizam, čime bi se spriječilo stvaranje bilateralnih sporazuma na području turizma između pojedinih zemalja članica Europske unije.

U Italiji je dosad od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 31.106 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva na području Europske unije. Trenutačno se još ne zna kad će Italija otvoriti svoje granice za turiste. Ulazak stranaca u zemlju dopušten je i dalje samo u iznimnim uvjetima. 

Na pitanje kad će talijanski građani nakon dvomjesečne zabrane kretanja moći ponovno putovati unutar Italije, Conte je odgovorio da to zasad još nije moguće jer je cilj talijanske vlade i dalje suzbijanje pandemije. No neslužbeno se spominje da bi Talijani od 1. lipnja mogli dobiti veću slobodu kretanja.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.