Češka uvela “lockdown”

Nakon rekordnih 11.984 novih slučajeva zaraze koronavirusom u utorak, vlada premijera Andreja Babiša odlučila je od danas uvesti nove drastične mjere kako bi suzbila širenje zaraze.

Češka uvela “lockdown” Unsplash
22. 10. 2020

Nakon što je češko ministarstvo zdravstva izvijestilo da je u utorak u toj zemlji zabilježeno rekordnih 11.984 novih slučajeva zaraze koronavirusom, vlada premijera Andreja Babiša odlučila je uvesti nove drastične mjere.

Zdravstveni sustav dosegnuo je granice svog kapaciteta”, upozorio je češki ministar zdravstva Roman Prymula u srijedu.

Kako bi suzbila širenje epidemije, češka je vlada naložila da od četvrtka ujutro svoja vrata moraju zatvoriti gotovo sve trgovine. Iznimka su, među ostalim, trgovine živežnim namirnicama, drogerije i apoteke.

Osim toga, od danas su na snazi slična ograničenja kretanja kao u proljeće. Vlada premijera Andreja Babiša poručila je svojim građanima da svoje kontakte s drugim ljudima moraju ograničiti na one najnužnije.

Česi od danas mogu ići samo na posao, u kupovinu ili u posjet liječnicima i članovima obitelji. Dozvoljene su i šetnje u prirodi i parkovima, ali samo pojedinačno, u dvoje ili s članovima obitelji.

Od danas je na snazi i gotovo potpuna obveza nošenja maski na otvorenom u gradovima i općinama. Maske se ne moraju nositi samo u situacijama kad je moguće održati minimalni razmak od dva metra te za vrijeme sportskih aktivnosti.

Nove restrikcije na snazi zasad ostaju do kraja izvanrednog stanja 3. studenog. Češka je vlada nedavno već zatvorila sve škole i restorane.

Češka ima oko 10,7 milijuna stanovnika. Od početka epidemije u toj je zemlji potvrđeno više od 193 tisuće slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je čak jedna trećina zabilježena u proteklih sedam dana. Time ta zemlja spada u europske zemlje koje bilježe najveći broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Novi lockdown više ne isključuje ni slovački premijer Igor Matovič nakon što je u Slovačkoj u roku od jednog dana zabilježen rekordni broj od 2.202 novozaraženih.

Kako bi se izbjegao sličan porast broja zaraženih kao u Češkoj, možda će pomoći samo novi lockdown na razini cijele države, upozorio je slovački premijer. Odluku o tome bi tijekom današnjeg dana trebao donijeti nacionalni krizni štab.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.